Hlavní obsah

Papež dal 500 000 dolarů na migranty

Papež František daroval 500 000 dolarů (11,5 milionu Kč) na migranty ze Střední Ameriky, kteří na cestě do Spojených států zůstali v Mexiku. V sobotu pozdě večer o tom informoval Vatikán. Peníze podle zpravodajského serveru BBC pocházejí z fondu katolické církve Peter's Pence, který po celém světě shromažďuje prostředky z církevních sbírek.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Papež František

Článek

Vatikán ve svém sdělení uvedl, že migranti životně potřebují pomoc, protože globální média o ně začínají ztrácet zájem. „V roce 2018 přišlo na mexické území v šesti karavanách celkem 75 000 lidí. Ohlášeny jsou další skupiny,” sdělila kancelář fondu. „Ti lidé jsou v úzkých, nemohou se dostat do Spojených států, jsou bez domova, bez živobytí. Katolická církev tisíce z nich ubytovala v hotelech v diecézích nebo v náboženských kongregacích a poskytuje jim základní potřeby od bydlení až po ošacení,” dodala. Darovaná částka bude rozdělena mezi mezi 27 projektů v 16 diecézích a mezi mexické náboženské sbory.

Papež v minulosti kritizoval záměr amerického prezidenta Donalda Trumpa postavit na jižní hranici USA na ochranu před migranty zeď. Washington vyvíjí na mexickou vládu tlak, aby takzvané karavany lidí ze Střední Ameriky směřující na sever zastavila. Ti tvrdí, že utíkají před chudobou a násilím. Trump karavany začal nazývat ohrožením americké bezpečnosti a pohrozil, že Spojené státy vyšlou na hranici s Mexikem ozbrojené vojáky.

Mexické migrační orgány podle agentury AP vrátily letedlem do Hondurasu 104 migranty. Minulý týden mexičtí úředníci zadrželi téměř 400 migrantů, kteří procházeli jihomexickým státem Chiapas a snažili se dostat do USA, napsal zpravodajský server BBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám