Hlavní obsah

Ostuda pro USA, reaguje svět na dění ve Washingtonu

Světoví politici překvapeně reagují na středeční události ve Washingtonu, kde příznivci Donalda Trumpa vtrhli do budovy Kapitolu ve Washingtonu během jednání, které měl formálně protvrdit Joea Bídena prezidentem. Označují to za ustudu pro USA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Potyčka Trumpových příznivců v KapitoluVideo: AP

 
Článek

„Ostudné výjevy v americkém Kongresu. Spojené státy po celém světě platí za demokracii a nyní je zásadní, aby došlo k mírumilovnému a spořádanému předání moci," napsal na Twitteru britský premiér Boris Johnson.

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček uvedl, že USA nedaly dobrý příklad pro země, kde se o demokracii teprve bouje. Upozornil na chatrné zabezpečení Kapitolu ve chvíli, kdy se před budovou čekala velká demonstrace a problémy se daly předpokládat. „Kde byla policie a ochranka Senátu,” uvedl.

Německý ministr zahraničí Heiko Mass Trumpovi vzkázal, aby přijal rozhodnutí amerických voličů, kteří v prezidentských volbách zvolili jeho soupeře Joea Bidena. Odcházející hlava státu hlasování dlouhodobě a bez důkazů označuje za podvod. Násilí podle Maase způsobila právě Trumpova štvavá rétorika.

Je to povstání. Splňte přísahu vyzval Biden Trumpa

Amerika

Schůze obou komor Kongresu musela být přerušena poté, co Trumpovi příznivci přemohli policisty a ochrannou službu, dostali se do budovy a následně pronikli i do jednacích sálů Senátu a Sněmovny reprezentantů. Policie proti nim zakročila slzným plynem, několik lidí je zraněných.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Evakuace kongresmanů z KapitoluVideo: AP

"Nepřátelé demokracie budou z těchto příšerných výjevů z Washingtonu nadšení," napsal Maas na Twitteru a Trumpa i jeho voliče vyzval, aby přestali s "pošlapáváním demokracie".

Násilí vůči americkým institucím odsoudil i francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian, podle kterého jde o "vážný útok na demokracii". "Vůle a volba amerického lidu se musí respektovat," napsal na Twitteru.

Při útoku na Kapitol zemřeli čtyři lidé, ve Washingtonu je zákaz nočního vycházení

Amerika

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg dění ve Washingtonu označil za "šokující" a uvedl, že výsledek demokratických amerických voleb musí být respektován.

Reklama

Výběr článků

Načítám