Hlavní obsah

Obavy z Obamy oživují v USA poptávku po zbraních

Právo, Novinky, Jiří Roškot (Charlotte, USA)

Obavy, že znovuzvolení prezidenta Baracka Obamy povede ke zpřísnění pravidel pro držení zbraní, živí další vlnu nákupní horečky. V USA mezitím finišuje kampaň, nový prezident bude zvolen v úterý.

Foto: ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama

Článek

„Obama je nejlepším prodavačem zbraní, kterého jsme kdy měli,“ citoval server Infowars. com Irvina Walkera, majitele jednoho z obchodů ve Wyomingu.

Očekává se, že pokud Obama vyhraje, poletí ceny zbraní i munice strmě vzhůru. Jen ceny pušek se mají zdvojnásobit, stejně jako po Obamově prvním zvolení v roce 2008. Vliv na to nemají ani trvající ekonomické potíže země. Firmy Ruger a Smith & Wesson vyrábějí na plné obrátky – a sotva stačí uspokojit poptávku.

Američtí demokraté jsou v porovnání s republikány spíše pro větší kontrolu zbraní. Pro jejich volné držení jsou zejména konzervativci v Republikánské straně, mezi nimi i kandidát na viceprezidenta Paul Ryan.

V USA se každoročně prodají statisíce zbraní. Například za jediný den po svátku Díkůvzdání loni na podzim projevilo o nějakou zbraň v obchodech zájem 129 tisíc Američanů.

V zemi zatím finišuje kampaň obou hlavních kandidátů na prezidenta Baracka Obamy a Mitta Romneyho. Průzkumy ukazují, že výsledek bude velmi těsný. Prezident bude zvolen v úterý. Práva volit předem už ale využilo téměř 30 miliónů lidí včetně prezidenta Obamy. [celá zpráva]

Kandidáti na prezidenta

Kandidáti na prezidenta:

Viceprezidentští kandidáti:

Podoba voleb:

Profily stran:

Dřívější prezidenti:

Reklama

Výběr článků

Načítám