Hlavní obsah

Obamovi zemřela těsně před volbami babička

Aktualizováno

Prezidentský kandidát amerických demokratů Barack Obama v pondělí oznámil, že zemřela jeho babička. Šestaomsedátiletá Madelyn Dunhamová, kvůli níž Obama před necelým týdnem přerušil na krátko volební kampaň, zemřela na rakovinu.

Foto: Reuters

Barack Obama s babičkou Madelyn v době svých studií na Kolumbijské univerzitě v New Yorku

Článek

“Zemřela klidně ve spánku, moje sestra byla v tu chvíli u ní,” řekl Obama na mítinku v Severní Karolíně. “Nechci o tom mluvit dlouho, protože je to teď těžké,” dodal.

"Babička byla jedním z těch nenápadných hrdinů, jaké máme v celé Americe. Lidí, kteří nejsou známí, ale každý den tvrdě pracují. Starají se o své rodiny, popsal Obama.”

Dunhamová zemřela v neděli před půlnocí, Obama se o její smrti dozvěděl v pondělí ráno. Ve společném prohlášení Obamy a jeho sestry se uvádí, že Madelyn Dunhamová zemřela pokojně po boji s rakovinou.

Byla pilířem rodiny

"Byla pilířem naší rodiny, byla to osobnost, která nás povzbuzovala a umožnila nám se realizovat," uvádějí sourozenci Obamovi v textu. Zdůrazňují dále, že to byla žena mimořádně silná a zároveň skromná, že byla hrdá na svoje vnoučata i pravnoučata.

Prezidentský kandidát jejím onemocnění řekl, že jeho babička je zaplavena květinami, pohledy a přáními z celé země a děkoval pravidelně na předvolebních shromážděních lidem za modlitby.

I v pondělním prohlášení děkuje všem, kdo jí posílali květiny a přání a kdo se za ní v jejím těžkém období modlili. Spolu se sestrou ale vyzvali Američany, aby místo zasílání květin raději přispěli na výzkum léčby rakoviny.

Dunhamová se podílela na výchově Baracka Obamy od jeho deseti let, když jeho matka pracovala v Indonésii. Obama podnikl za těžce nemocnou babičkou před deseti dny dlouhou cestu na Havaj a přerušil kvůli tomu na den a půl předvolební kampaň, což někteří analytici označili za riskantní.

Obama tehdy v rozhovoru pro televizní stanici CBS uvedl, že nechce v životě udělat dvakrát tutéž chybu. Před 13 lety mu totiž na rakovinu zemřela jeho matka Ann Dunhamová a Obama se s ní nestihl rozloučit.

Obama podle posledního průzkumu preferencí vede nad svým republikánským soupeřem Johnem McCainem v pěti z osmi států, které jsou klíčové pro výsledek úterních prezidentských voleb. V celostátním měřítku má Obama náskok 11 procentních bodů. Vyplývá to ze závěrečného šetření Zogbyho institutu pro agenturu Reuters a zpravodajskou stanici C-SPAN.

Dunhamová sledovala Obamovu prezidentskou kampaň s velkým zájmem. Její smrt přichází den před tím, než američtí voliči rozhodnou, kdo v Bílém domě usedne.

Reklama

Výběr článků

Načítám