Hlavní obsah

Obama po úderu Sandy sází na roli odpovědného vůdce, Romney na kampaň

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Bouře Sandy narušila předvolební kampaň obou kandidátů na amerického prezidenta, která vrcholí ve státech, jež se tu přiklánějí k republikánům, tu k demokratům, jako je Ohio a Virginie. Zatímco Mitt Romney už v úterý pokračoval v kampani na Floridě a v Ohiu, Obama ji i ve středu zrušil, aby navštívil severovýchodní pobřeží USA zdevastované bouří. Zamířil do New Jersey.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Romney vystupuje z letadla ve floridské Tampě.

Článek

Demokrat Obama nyní sází na obraz schopného prvního muže, který je při boji s katastrofou akční. Ví, jak lidé kritizovali George Bushe, když nezamířil hned do New Orleans zničeného Katrinou, i když ani on nezapomíná na kampaň. Nepřispívá mu ale tolik bohatých dárců jako bohatému Romneymu, který jde z mítinku na mítink, i když svá vystoupení v Ohiu částečně bral jako shromáždění na pomoc postiženým. Úterý ukáže, zda to byla od Obamy správná sázka.

Jak ale uvádí v listu Washington Post 36letý přistěhovalec ze Salvadoru Segundo Espinal, který žije ve Virginii a nyní získal americké občanství, zatímco je zaplaven letáky republikánů, od demokratů Baracka Obamy nedostal ani dopis, ani mu nevolali.

Foto: Eric Thayer, Reuters

Dobrovolnice republikánů obvolává voliče.

Sám by přitom jako většina přistěhovalců dal raději hlas Obamovi kvůli tvrdému postoji republikánů vůči imigrantům. Udivuje ho ale, že ho demokraté ještě nijak neoslovili.

Ve Virginii přitom oba kandidáti podnikají těsně před volbami rozsáhlou kampaň, jakou tento stát nezažil. Romneyho tým už kontaktoval více obyvatel státu, než v roce 2008 John McCain.

Foto: Eric Thayer, Reuters

Dobrovolník Jeff Johnson instaluje v Columbusu v Ohiu plakátek Romneyho.

Espinal ale zůstává nerozhodnutý stejně jako 23letý Jake Guinard z Centerville, na kterého demokraté nezapomněli: „Mně už několikrát volali lidé dělající kampaň pro Obamu. Asi pro ně budu hlasovat, i když ze všech republikánů je mi Romney nejbližší. Jen bych si přál, aby oba řekli, co skutečně udělají, místo toho, aby označovali toho druhého za hrozného."

Kampaň ve státě pokračuje, i když ji v pondělí a v úterý také narušila bouře Sandy. Zrušily se některé mítinky a také se narušila telefonická kampaň. Kvůli bouři nešla část mobilní sítě a místy nefungovala hromadná doprava.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Prvovolička Aracely Aldretová poslouchá dobrovolníka z Obamova týmu, který ji vysvětluje jak volit.

Podle průzkumu listu Washington Post má Obama v tomto státě většinu 51 procent, 47 procent je pro Romneyho.

Boj v éteru

Velký boj se také svádí o Pensylvánii. Obama utratil 1,6 miliónu dolarů za reklamu v rádiu a televizi, kde poběží sporty v délce 30 a 60 sekund. Obama v jednom spotu zdůrazňuje zlepšení ekonomiky a v druhém napadá bohatého Romneyho, že má nižší daňovou sazbu než střední třída.

Skupiny podporující Romneyho poskytly na reklamu ještě větší peníze, Romneyho tým tak ve státě utratí za spoty 5,4 miliónu dolarů. Chce zvrátit nepříznivý stav, kdy má Obama náskok čtyř až šesti procentních bodů.

Těsný souboj

Podle denního průzkumu televize ABC z 29. října by získal Obama 48 procent hlasů a Romney 49. Rozdíl je pod úrovní statistické chyby. Takto je tomu už několik dní, když 28. října byly výsledky vyrovnané. I novinář Michael Goldfarb v televizi Sky News uvedl, že je to zatím nejtěsnější souboj, který pamatuje.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Romney (vpravo) přijel na letiště v ohijské Vandalii

Podstatné ale je, že ve volbách nejde o absolutní většinu v USA, ale o to zajistit si většinu hlasů volitelů, jichž je k vítězství třeba 270. Obama jich má jistých 186 ze států, které tradičně volí demokraty, jako je nejlidnatější Kalifornie, Oregon nebo Washington a většina států Nové Anglie. Romney jich má jistých 170. Obama zřejmě vyhraje i v Minnesotě a v Novém Mexiku nebo v Michiganu a také asi v Ohiu s 18 hlasy volitelů a v Pensylvánii. Zcela nerozhodnutá je Virginie, kde se bojuje o 13 hlasů volitelů, Iowa se šesti, Wisconsin s 10 a také Florida s 29.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám