Hlavní obsah

Obama by lidi odpovědné za únik ropy do moře nakopal do zadku

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Mimořádně tvrdá slova volil americký prezident Barack Obama na hlavu výkonného ředitele těžařské společnosti British Petroleum Tonyho Haywarda. Obama v televizi NBC uvedl, že by ho odvolal a použil i spojení o kopnutí do zadku. Obama sám čelí kritice, že nepostupoval dost razantně při řešení úniku ropy z vrtu na dně Mexického zálivu.

Foto: Larry Downing, Reuters

Barack Obama při návštěvě Louisiany

Článek

Obama uvedl, že byl v Louisianě, jejíž pobřeží zdevastovala ropa, už 2. května: "Byl jsem dole už před měsícem, tedy dávno předtím, že všechny ty mluvící hlavy vůbec věnovaly pozornost zálivu." K setkání s rybáři i experty na znečištění sdělil: „Není to tak, že bych jen seděl a mluvil s experty, protože by to byl nějaký fakultní seminář. Tito lidé by mohli vědět nejlíp, co dělat. Takže už vím, čí zadek bych nakopal.“

Ještě více ho ale pobouřila vyjádření výkonného ředitele BP Tonyho Haywarda, který si minulý týden postěžoval, že by si „přál zpátky svůj starý život“. Také řekl, že Mexický záliv je velký oceán. Hayward se později za výroky omluvil.

„Po kterémkoli z těchto výroků by už pro mne nepracoval,“ řekl Obama, který čelí nařčením, že nepostupoval dost důrazně. Vyřešení úniku nechává na ropné firmy, protože vláda na to nemá odborníky.

Haywardovi vyhrožují

Haywardův dům v anglickém Kentu už musí střežit policie, protože rodina, která jej obývá, dostala výhružné e-maily a telefonáty. Haywardova manželka Maureen si listu Daily Telegraph stěžovala, že ona i její dvě děti čelí vzrůstajícímu nepřátelství: „Členové mé rodiny čelili vulgárním telefonátům, a také jsme dostali dopisy od různých skupin.“

„Tony je je pryč a my jsme na míle daleko, takže ho to znervózňuje,“ dodala žena nakonec.

Reklama

Výběr článků

Načítám