Hlavní obsah

Obama a Clintonová jdou v Pensylvánii do boje o všechno

– PHILADELPHIA • Aktualizováno
Novinky, rei

Těsný souboj mezi demokraty Barackem Obamou a Hillary Clintonovou o nominaci do listopadové volby amerického prezidenta pokračuje úterními primárkami v Pensylvánii. O volbách se týdny hovoří jako o klíčových, mohly by konečně rozhodnout. Průzkumy favorizují Clintonovou, která ale potřebuje zvítězit výrazně, aby si uchovala naději na to, že v lednu začne úřadovat jako první prezidentka USA.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Souboj Hillary Clintonové s Barackem Obamou je vyrovnaný.

Článek

Barack Obama naznačil, že vítězství neočekává. Doufá ale, že si povede tak, aby uvedl Clintonovou v pochybnost, zda má ještě smysl v souboji pokračovat. Bývalá první dáma řekla, že bez ohledu na výsledek neodstoupí.

Bude to mít ale těžké, po sérií minulých proher potřebuje alespoň o 10 procent víc hlasů, než její rival, aby stranickým špičkám dokázala, že bude v listopadové volbě lepším soupeřem republikánovi Johnu McCainovi. Podle posledního průzkumu jí je nakloněno 50 procent voličů, zatímco senátorovi z Illionois 43 procent. Sedm procent voličů nevědělo, pro koho budou hlasovat.

Kandidáti měli od posledních primárek přes šest týdnů času na přesvědčování pensylvánských voličů a v kampani utratili dohromady na 20 miliónů dolarů.

Odhlédnuto od skutečnosti, že je jednoznačně více lidí pro Clintonovou, má v souboji navrch Obama. Za poslední měsíc nashromáždil víc než dvojnásobek sponzorských příspěvků (42 miliónů dolarů oproti 20 miliónům pro Clintonovou, která navíc dluží 10,3 miliónu) a denně na svou stranu přetahuje důležité superdelegáty.

Za nerozhodného stavu ztrácí Clintonová naděje

V případě nikterak výrazného vítězství Hillary v Pensylvánii bude dál platit patová situace. Ve zbývajících deseti státech je ale značně oblíbený Obama a Clintonové hrozí pokračující ztráta podpory delegátů.

Obama má ale i tak nízké šance na zisk 2025 volitelů potřebných k nominaci na celonárodním sjezdu koncem srpna. Zatím má 1648 delegátů (z toho 230 superdelegátů) a Clintonová 1504 volitelů (254 z nich jsou superdelegáti).

Senátorka Clintonová se snaží voliče i stranické lídry přesvědčit, že je zkušenější. V kampani vytáhla i bezpečnostní témata, která jsou spíš doménou republikánů. V jedné televizní reklamě figuruje mimo jiné šéf teroristické sítě Al-Kajda Usáma bin Ládin.

Rétorika obou kandidátů se od uplynulého víkendu vyostřovala, přičemž nechyběly osobní výpady a obviňování. I přesto v úterý Clintonová v televizi CNN řekla, že si Obamy cení a hodlá s ním spolupracovat, až se stane prezidentkou. „On se totiž v současnosti na prezidentskou funkci nehodí,“ dodala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám