Hlavní obsah

Novým velvyslancem USA v Česku má být Steve King. Jeho nominaci potvrdil Trump

– Washington • Aktualizováno

Prezident USA Donald Trump nominoval na post velvyslance v Praze sedmašedesátiletého podnikatele z Wisconsinu Steva Kinga. Bílý dům to oznámil v pondělí. O Kingově nominaci se psalo již dříve, ještě ji ale musí potvrdit Senát.

Foto: twitter Journal Sentinel

Novým velvyslancem USA v Česku by měl být podnikatel Steve King z Wisconsinu.

Článek

Vystudovaný ekonom King, jehož křestní jméno zní Stephen, ale on používá Steve, je dlouholetým členem federálního výboru amerických republikánů. Pochází z Janesvillu, odkud je také předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan, a server Washington Examiner Kinga popsal jako jeho spojence. King má také podle stejného zdroje blízko k šéfovi Trumpovy prezidentské kanceláře Reinceovi Priebusovi.

King se angažuje za republikány v politice už od 70. let minulého století a je jedním z volitelů za stát Wisconsin v prezidentských volbách. V minulosti však podle serveru The Hill pracoval i v FBI a rovněž zasedal v jednom senátním podvýboru.

Nyní zastává ředitelskou funkci v obchodní škole při univerzitě v Madisonu, kde sám vystudoval. Před tím působil v několika firmách, založil také investiční a realitní společnost King Capital.

Post velvyslance USA v České republice je neobsazený od nástupu Donalda Trumpa do Bílého domu letos v únoru. Do té doby ho od září 2014 zastával Andrew Shapiro.

Spekulovalo se, že by jeho nástupcem mohla být Trumpova exmanželka Ivana, která se narodila jako Zelníčková v bývalém Československu. Český prezident Miloš Zeman po nedávném setkání s ní ale prohlásil, že by pro Trumpovou taková práce byla moc náročná.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám