Hlavní obsah

Norskému velvyslanci v USA vynadali za Nobelovu cenu pro Obamu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americkému prezidentovi Baracku Obamovi se nezamlouvalo, že mu hned na počátku jeho mandátu v roce 2009 norský výbor udělil Nobelovu cenu za mír. Norský ambasador v OSN Morten Wetland ve čtvrtek agentuře AP řekl, že kvůli tomu tehdy dostal vynadáno velvyslanec Norska ve Washingtonu.

Foto: ČTK/AP

Prezident USA Barack Obama

Článek

Podle Wetlanda si washingtonského velvyslance Weggera Strømmena „podal“ tehdejší personální šéf Bílého domu Rahm Emanuel, přezdívaný „zlý hoch Rahmbo“. Mimo jiné měl Norsko nařknout z podlézání novému americkému prezidentovi.

Wetland doplnil, že udělení ceny Obamovi komisí jmenovanou norským parlamentem způsobilo rozpaky a o události nechtěl nikdo mluvit ani na půdě OSN. „Myslím si, že všichni chtěli znát motivaci výboru, ale když jsem dorazil do sídla OSN v New Yorku, nikdo o tom nemluvil. Bylo to divné, protože v OSN se o všem diskutuje. Lidé ale jen klopili zraky a neprobírali to se mnou,“ uvedl.

Wetland ve čtvrtečním sloupku pro dánský deník Dagens Naeringsliv popsal den, kdy byla cena Obamovi udělena, za svůj nejhorší v OSN.

Pětičlenný norský výbor udělil Obamovi cenu necelý rok po jeho nástupu do prezidentského úřadu. Uvedl tehdy, že je to za jeho proklamovanou snahu zbavit svět jaderných zbraní a řešit konflikty diplomatickou cestou. Rozhodnutí bylo hojně kritizováno. Obama cenu přijal se slovy, že ji bere jako závazek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám