Hlavní obsah

Obama rozděluje peníze, jež dostal s Nobelovou cenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Barack Obama se rozhodl, jakým organizacím dá peníze za loňskou Nobelovu cenu za mír. Částku 1,4 miliónu dolarů (asi 26,6 miliónu korun) si rozdělí deset různých charitativních či neziskových společností. Prezident je podělil částkami od 250 000 po 100 000 dolarů. Novináře o tom ve čtvrtek informoval Bílý dům.

Článek

Největší část peněz dostane nezisková organizace Fisher House, která ve Spojených státech poskytuje ubytování rodinám pacientů, jež ošetřují zdravotní střediska pro vojáky anebo veterány. Prezident jí věnoval čtvrt miliónu dolarů. Dalších 200 000 dolarů pak dostane fond na pomoc Haiti bývalých prezidentů Billa Clintona a George Bushe.

Naprostá většina ostatních organizací, které budou mít prospěch z Nobelovy ceny pro šéfa Bílého domu, se zaměřuje na finanční podporu vysokoškolského vzdělání obecně anebo na podporu vzdělání pro členy menšin. Obama ale také po 100 000 dolarech věnoval americké charitě AfriCare působící v Africe a Středoasijskému institutu (Central Asia Institute), jenž pomáhá v Afghánistánu a Pákistánu, například se vzděláním.

"(Obdarované) organizace dělají výjimečnou práci ve Spojených státech i zahraničí. Pomáhají studentům, veteránům a mnoha dalším potřebným lidem. Jsem pyšný, že mohu podporovat jejich práci," uvedl Obama.

Obama je čtvrtým americkým prezidentem, který obdržel Nobelovu cenu za mír, a třetím, jenž ji dostal během svého pobytu v úřadu. Před ním byli oceněni Theodor Roosewelt, Woodrow Wilson a James Carter.

Ocenění pro Obamu v prvním roce v úřadu, kdy ještě nezaznamenal žádný významný úspěch, mnoho lidí překvapilo. Šéf Bílého domu byl proto kvůli tomu ve Spojených státech terčem kritiky i vtipů. Nobelův výbor ale svůj výběr obhajoval tím, že Obama do mezinárodních vztahů vnesl novou naději na jejich zlepšení.

Reklama

Výběr článků

Načítám