Hlavní obsah

Nebyl žádný hrdina, jen hledal dobro, promluvila o zavražděném Sotloffovi rodina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodina novináře Stevena Sotloffa, kterého tento týden zavraždili radikálové z Islámského státu, se poprvé vyjádřila k jeho zadržení a smrti. Mluvčí rodiny Barak Barfi uvedl, že Sotloff toužil po rodinném životě, ale současně byl fascinován arabským světem.

Foto: Handout, Reuters

Steven Sotloff na archivním snímku

Článek

Sotloff, který měl také izraelské občanství, podle Barfiho nebyl žádný hrdina, jen se snažil „nalézat v temném světě dobro“. Na jednu stranu toužil vést klidný rodinný život na Floridě, na druhou ho neodolatelně přitahoval arabský svět.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Islámský stát zavraždil dalšího amerického novinářeVideo: Reuters

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Steven „chtěl nechat promluvit lidi, kterým nikdo nedal možnost promluvit“, „nebyl blázen do válek, ani se nechtěl stát žádným novodobým Lawrencem z Arábie“, uvedl mluvčí.

„Ať to byl libyjský lékař v Misurátě, který sotva stačil poskytovat psychologickou péči dětem postiženým válkou, nebo to byl syrský instalatér, který riskoval život, aby nakoupil léky; jejich příběhy byly současně Stevenovým příběhem. Nakonec obětoval svůj život, abych jejich příběh poslal do světa,“ prohlásil Barfi.

„Dnes máme smutek, ale vyjdeme z něj silnější. Nedovolíme naším nepřátelům s jedinou zbraní - strachem, aby si nás brali za rukojmí,“ doplnil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Islamisté zavraždili uneseného amerického novinářeVideo: Reuters

Sotloff byl druhým novinářem uneseným v Sýrii, jehož radikálové z Islámského státu v odvetě za americké nálety na jejich pozice v Iráku zavraždili setnutím hlavy a video z činu vyslali do světa. Nyní hrozí zabitím britského rukojmího. Britský premiér David Cameron ve čtvrtek uvedl, že Spojené království žádné výkupné platit nebude.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Americký viceprezident Joseph Biden oznámil, že ti, kdo stojí za vraždami novinářů Jamese Foleyho a Stevena Sotloffa, budou stíháni až „k branám pekla“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám