Hlavní obsah

Napětí mezi USA a KLDR nepomáhá mírnit ani tajná newyorská spojka

Washington

O tom, že byli Američané se Severokorejci v kontaktu před propuštěním vězněného studenta Otta Warmbiera se vědělo, od té doby ale komunikace probíhá tajně. Jejím smyslem je podle zdrojů AP pomoci dalším vězněným Američanům. Nyní se ale vyjednavači patrně snaží ze všech sil odvrátit hrozící ozbrojený konflikt.

Foto: Profimedia.cz

New York

Článek

Komunikace probíhá pravidelně prostřednictvím amerického zmocněnce pro severokorejskou politiku Josepha Yuna a vysokého představitele diplomatické mise KLDR při OSN Pak Song-ila.

OSN sídlí v New Yorku, kde spolu také oba diplomati jednají. A proto je tato forma komunikace známa jako newyorský kanál. Podle agentury AP ale nejde o klasický dialog, ale spíš výměnu strohých zpráv a postojů.

Jednání jsou bez emocí, ale ve slepé uličce

Lidé obeznámení s povahou jednání řekli agentuře AP, že rozhovory prozatím nejsou natolik zásadní, aby mohly korejskou krizi zažehnat. Probíhají ale v klidnějším tónu, než v jakém si vyměňují vzkazy přes média americký prezident Donald Trump a Severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Oba státníci si v poslední době v podstatě jen hrozí válkou. Šéf Bílého domu naposledy v pátek prohlásil, že mají USA „nabito a namířeno” na KLDR. [celá zpráva]

Případ Otty Warmbiera

Americký Student Otoo Warmbier si v KLDR od loňského roku odpykával trest 15 let nucených prací za odcizení propagandistického plakátu.

Severokorejská agentura KCNA po jeho zadržení na začátku loňského roku uvedla, že byl přistižen, jak páchá „nepřátelské aktivity” s cílem narušit jednotu mezi Severokorejci.

Letos v červnu byl z „humanitárních důvodů” propuštěn. Američanům byl ale předán v hlubokém kómatu a krátce na to zemřel.

Z Pchjongjangu před tím zaznělo, že jsou těsně před dokončením plány na raketový útok na americký ostrov Guam. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám