Hlavní obsah

Muskovy mozkové mikročipy: Firma měla týrat opice, letos chystá testy na lidech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ochránci zvířat nařkli společnost Neuralink inovátora Elona Muska z týrání zvířat. Kvůli snaze nejbohatšího muže světa posouvat možnosti vyspělých technologii mělo v letech 2017 až 2020 zbytečně trpět třiadvacet opic, kterým badatelé Neuralinku zaváděli mikročipy přímo do mozku. Ve čtvrtek na to upozornil server Business Insider. Loni Musk avizoval, že testy na lidech by měly začít už letos.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z účastnic pokusů společnosti Neuralink

Článek

„S opicemi bylo během experimentů zacházeno nepřiměřeně a při invazivních zákrocích na hlavě byly vystavovány extrémnímu utrpení,“ cituje web Business Insider ze stížnosti ochranářské organizace Lékařský výbor pro odpovědnou medicínu adresované americkému ministerstvu zemědělství. Do jeho kompetence věc spadá.

Biden je starý plesnivý maňásek, tweetoval Musk a dosáhl svého

Amerika

Společnost Neuralink ani Kalifornská univerzita, na jejíž půdě výzkum probíhal, se k věci zatím nevyjádřily.

Neuralink vyvíjí mikročip, který má být schopen snímat, analyzovat a v budoucnu snad i stimulovat mozkovou kapacitu. To by mohlo ochrnutým umožnit ovládat umělé končetiny nebo pomáhat pacientům s neurodegenerativními chorobami.

Experimentální zařízení zkoušené na opicích sestává z mikročipu a drátů vedených z mozku skrz lebku ven z hlavy. Ochranáři tvrdí, že firma při experimentech nezabránila zbytečnému utrpení, nezajistila zvířatům adekvátní veterinární péči a odpočinek a nedala ani na doporučení, aby konzultovala s odborníky možné podávání utišujících prostředků. Nejméně v jednom případě opice přišla o prsty na horních i dolních končetinách, což se mohlo podle ochránců stát při úrazu nebo sebepoškozováním ze stresu.

Z třiadvaceti opic využívaných při experimentech biotechnologické společnosti přežilo sedm.

Chystá se testování na lidech

Stížnost na Neuralink přichází poté, co její zakladatel Elon Musk v prosinci oznámil, že je projekt úspěšný a během letošního roku by mohlo začít testování na lidech. V dubnu minulého roku Neuralink ukázal video, na kterém opice prostřednictvím čipu implantovaného do mozku hraje videohru Pong.

Reklama

Výběr článků

Načítám