Hlavní obsah

Morales po vídeňském incidentu pohrozil uzavřením velvyslanectví USA v Bolívii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bolivijský prezident Evo Morales kvůli nátlaku, kterým si USA v úterý vynutily přistání bolivijského vládního letadla ve Vídni, ve čtvrtek pohrozil zavřením amerického velvyslanectví v Bolívii. Morales hrozbu pronesl na summitu latinskoamerických států v bolivijské Cochabambě, který se sešel právě kvůli incidentu.

Foto: Heinz-Peter Bader, Reuters

Bolivijský prezident Evo Morales čeká ve Vídni na letišti.

Článek

"Prozkoumáme, zda není nezbytné uzavřít velvyslanectví USA v Bolívii," řekl Morales na summitu skupiny Unasur, která sdružuje dvanáct latinskoamerických států. "Zastupitelský úřad Spojených států nepotřebujeme. Moje ruka se nezatřese, když bude zavírat americké velvyslanectví. Máme svou úctu a suverenitu. bez spojených států jsme lepší politicky i demokraticky," dodal v plamenném vystoupení, z něhož citovala BBC.

Solidaritu s Moralesem, jehož let z Moskvy do vlasti v úterý násilně přerušily Francie a Portugalsko, přijeli do Cochabamby vyjádřit prezidenti pěti latinskoamerických států - Argentiny, Uruguaye, Ekvádoru, Venezuely a Surinamu. Sedm zbylých členských zemí seskupení Unasur narychlo svolaný summit obeslalo delegacemi na nižší úrovni. Z Brazílie nepřijela Dilma Rousseffová, prezidentka nejmocnějšího státu kontinentu. Delegace na nízké úrovni vyslaly Peru, Chile a Kolumbie, které jsou americkými spojenci.

Summit vydal vyjádření, ve kterém požaduje vysvětlení od Francie, Portugalska, Itálie a Španělska.

Foto: Heinz-Peter Bader, Reuters

Letadlo bolivijského prezidenta Eva Moralase ve Vídni

Morales strávil proti své vůli úterní noc a středeční dopoledne na letišti ve Vídni, kde muselo jeho letadlo při cestě z Moskvy neplánovaně přistát. Paříž a Lisabon mu totiž zakázaly přelet v obavě, že se na palubě skrývá americký uprchlík Edward Snowden. V cestě do Bolívie Morales mohl pokračovat až krátce před polednem, kdy se zmatky vyjasnily. Snowden na palubě letadla nebyl. [celá zpráva]

Akce evropských států Latinskou Ameriku pobouřila. "Musíme reagovat," prohlásil ještě před summitem ekvádorský prezident Rafael Correa. "Jen si představte, že by se totéž přihodilo prezidentu některé evropské země nebo USA - nejspíš by vypukla válka. Mají za to, že mohou pošlapávat normy mezinárodního práva," řekl prezident.

"Kdo útočí na Bolívii, jako by útočil na Venezuelu"

Mimořádně příkrý byl ve svých komentářích venezuelský prezident Nicolás Maduro. "Evropa porušila veškerá pravidla soužití, protože narušila imunitu chránící hlavu státu," konstatoval. "Kdo útočí na Bolívii, jako by útočil na Venezuelu," varoval prezident.

Podle bolivijských pořadatelů je summit "demonstrací bezpodmínečné podpory bolivijské vlády v jejím boji s agresí Spojených států a jejich evropských spojenců". Omluva zemí, které Moralesovi přelet přes Evropu zkomplikovaly, prezidentům nestačí.

Summit v Cochabambě probíhá na pozadí násilných útoků proti diplomatickým zastoupením USA a Francie v Bolívii. V Santa Cruz na východě země útočníci potřísnili budovu amerického konzulátu červenou barvou a popsali protiamerickými nápisy. V hlavním městě La Pazu dav kameny zaútočil na francouzské velvyslanectví.

Reklama

Výběr článků

Načítám