Hlavní obsah

Letadlo bolivijského prezidenta nepustili kvůli Snowdenovi přes Francii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň
Aktualizováno

Letadlo bolivijského prezidenta Eva Moralese evropské úřady v úterý večer při letu z Moskvy do Bolívie donutily udělat neplánovanou zastávku ve Vídni. Francie a Portugalsko Moralesovu letounu náhle zrušily povolení k přeletu nad svými územími v podezření na to, že na palubě je bývalý technik amerických tajných služeb Edward Snowden. Oznámil to bolivijský ministr zahraničí David Choquehuanca.

BEZ KOMENTÁŘE: Bolivijský prezident Morales na nucené přestávce na vídeňském letišti

 
Článek

„Řekli nám, že jde o technické problémy, později jsme ale z vysvětlení některých činitelů zjistili, že se objevila nepodložená podezření o přítomnosti pana Snowdena v letadle,” uvedl ministr. „Nevíme, kdo si takovou lež vymyslel,” řekl. Dodal, že Paříž a Lisabon budou muset své počínání vysvětlit, protože jejich rozhodnutí „ohrozilo prezidentův život”. Podle bolivijských činitelů se tak stalo na poslední chvíli, ještě při odletu z Moskvy měl prý Morales všechna potřebná povolení.

Foto: Heinz-Peter Bader, Reuters

Bolivijský prezident Evo Morales čeká ve Vídni na letišti.

Mluvčí rakouského ministerstva zahraničí Alexander Schallenberg agentuře AP potvrdil, že Snowden s Moralesem na palubě letadla nebyl. Po rakouském ujištění, že se uprchlík v letadle nenachází, vydaly Paříž a Lisabon souhlas s přeletem. Morales, který byl nucen strávit noc ve vídeňském hotelu, odletěl z rakouské metropole před polednem. Bolivijský viceprezident Alvaro Garcia uvedl, že Moralese "unesl imperialismus".

Foto: Heinz-Peter Bader, Reuters

Letadlo bolivijského prezidenta Eva Moralase ve Vídni

Bolivijský ministr obrany Ruben Saavedra se domnívá, že za rozhodnutím evropských zemí může být ruka Washingtonu. „Máme podezření, že je (obě evropské vlády) využila cizí mocnost, v tomto případě Spojené státy, jako prostředku k zastrašení bolivijského státu a prezidenta Moralese,” řekl Saavedra.

Morales byl v Moskvě na zasedání velkých vývozců plynu, kde se setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. V rozhovoru pro ruskou televizi Morales řekl, že Bolívie je ochotna uvažovat o tom, že Snowdenovi poskytne azyl.

Bývalá technik americké bezpečnostní firmy Edward Snowden prozradil americký program sledování mobilní a internetové komunikace Prism. Zaměřoval se i na spřátelené země včetně úřadů EU.

Reklama

Související články

Obama se pokusil špionážní kauzu zlehčit

Spojené státy považují ve vztazích se svými hlavními partnery za rozhodující osobní kontakty, nikoli špionážní informace, řekl v pondělí na tiskové konferenci...

Výběr článků

Načítám