Hlavní obsah

Mluvení tě stojí kyslík, odbýval policista Floydovy stížnosti

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minneapolis

Afroameričan George Floyd, který zemřel 25. května po zásahu policie v Minneapolisu, si více než dvacetkrát stěžoval, že nemůže dýchat, ale policista Derek Chauvin ho odbyl a dál mu klečel na krku. Plyne to z nově zveřejněného kompletního přepisu slov jednotlivých aktérů, o němž informoval ve čtvrtek list The Guardian.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nové záběry policejního zákroku na George Floyda Video: Novinky, KameraOne

 
Článek

Přepis vychází ze záznamu policejních kamer na hlavách zasahujících policistů, doposud byla k dispozici jen videa svědků.

„Nemůžu dýchat,“ řekl více než dvacetkrát Floyd, který ležel zpacifikovaný na zemi. Chauvin, který mu klečel na krku, ale tlak neuvolnil. Pouze mu řekl: „Mluvení tě stojí sakra hodně kyslíku.“

Před smrtí Floyd vzpomínal na matku a své děti: „Mami, mám tě rád. Řekni mým dětem, že je miluju. Umírám.“

Foto: DARNELLA FRAZIER, AP

BEZ KOMENTÁŘE: Brutální zásah policie proti Georgovi Floydovi

Záznam také ukazuje, že přihlížející upozorňovali policisty, že Floyd nedýchá. „Kámo, vždyť teď už nedýchá. Myslíš, že je to v pohodě?“ Svědci se také ptali, jestli má Floyd hmatný pulz.

„Máš ho?“ ptal se svých kolegů zasahující policista Thomas Lane, který se s dalšími policisty pokoušel marně pulz nahmatat. Chauvin odtušil jen „huh” a dál klečel na Floydově krku.

Jednoho z policistů stíhaných za smrt Floyda pustili z vazby. Zaplatil kauci 17 milionů

Amerika

Lane se snaží dosáhnout toho, aby nebyl stíhán pro napomáhání vraždě, protože se snažil zabránit nejhoršímu. Byl v práci teprve čtvrtý den. Jeho advokát upozornil, že se dvakrát ptal, jestli by nemohl být Floyd otočen na bok, ale Chauvin řekl ne.

Lane držel Floydovi nohy, zatímco další policista J. Alexander Kueng mu držel prostřední část těla.

Floyd se strašně bál

Z přepisu záznamů z policejních kamer plyne, že se Floyd přicházejících policistů bál. Když se k autu, kde seděl s dalšími dvěma lidmi, blížil Lane, Floyd říkal: „Lituji, lituju.“

Protože viděl, že má Lane odjištěnou zbraň, říkal: „Pane příslušníku, prosím nestřílejte na mě. Prosím, pane. Už jsem byl postřelený. Byl jsem, pane příslušníku, už dřív postřelený stejným způsobem.“

Foto: HCSO, Reuters

Čtveřice obviněných minneapoliských policistů Derek Chauvin, Tou Thao, J. Alexander Kueng a Thomas Lane

Lane se pak ptal Shawandy Renee Hillové, které byla s Floydem v autě, proč se choval tak divně a neukázal ruce. „Protože už byl dřív postřelen,“ odpověděla.

Floyd se snažil s policií spolupracovat a nevzdoroval jí. Říkal, že se necítí dobře. „Bolí mě žaludek. Bolí mě krk. Všechno bolí. Potřebuju vodu, prosím,“ líčil.

Pak policisty prosil, aby ho nenakládali do policejního auta, protože trpí klaustrofobií, i když ve svém voze klidně jezdil.

V případu černocha Floyda změnili kvalifikaci činu a obvinili i kolegy policisty

Amerika

Přepisy z kamer mají 82 stran, výpověď Lanea pak dalších šedesát.

Brutální zásah policie vyvolal po celých Spojených státech bouřlivé protesty. Zadrženi byli všichni čtyři zasahující policisté, kteří byli mezitím propuštěni ze služby. Chauvin je stíhán pro vraždu třetího stupně, vraždu druhého stupně a zabití, Lane, Kueng a Tou Thao z napomáhání zabití a vraždě druhého stupně.

V USA zemřel černoch, kterého zaklekl bělošský policista

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám