Hlavní obsah

Miliardář Bezos se chystá příští měsíc do vesmíru

Novinky, drk

Americký miliardář a ředitel Amazonu Jeff Bezos oznámil, že s první misí své společnosti Blue Origin poletí s dalšími cestujícími do vesmíru i on. Cesta je zatím naplánována na 20. července a Bezos hodlá letět se svým bratrem. Oznámil to v pondělí na svém instagramovém účtu.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Zakladatel Amazonu Jeff Bezos

Článek

„Už od té doby, co mi bylo pět let, sním o tom, že poletím do vesmíru,” napsal Bezos v příspěvku.

Odlet je předběžně naplánován asi dva týdny předtím, než Bezos hodlá opustit pozici výkonného ředitele Amazonu.

„Tu první cestu podniknu 20. července spolu se svým bratrem. Největší dobrodružství, s mým nejlepším kamarádem,” dodal jeden z nejbohatších lidí planety.

Blue Origin vypraví 20. července první lidskou posádku do vesmíru

Věda a školy

Jedno místo na palubě rakety New Shepard (Nový pastýř) je k dispozici veřejnosti formou aukce. Do dražby se zapojilo přes 5000 lidí z celého světa, ve druhé fázi aukce je zatím nejvyšší nabídnutou částkou 2,8 milionu dolarů (asi 60 milionů Kč). Aukce má vyvrcholit v sobotu.

Bude se jednat o zhruba 11minutový výlet do suborbitálního prostoru ve výšce asi 100 kilometrů. Stav beztíže cestující zažijí zhruba na tři minuty. Výtěžek z dražby poputuje nadaci Blue Origin's Club for the Future, která propaguje matematické a přírodovědné vzdělávání.

Blue Origin je jednou z několika významných společností v oblasti vesmírného cestovního ruchu. Dalšími jsou Space Exploration Technologies amerického vizionáře Elona Muska a Virgin Galactic Holdings britského podnikatele Richarda Bransona.

Reklama

Výběr článků

Načítám