Hlavní obsah

McCain žádá přitvrdit vztahy s Ruskem, Putin je prý nebezpečný

Právo, CNN, DPA, vpl
WASHINGTON

Odpovědí na ruskou invazi do Gruzie musí být jen naprosté přehodnocení vazeb Washingtonu s Moskvou. Na předvolebním shromáždění ve státě Michigan to ve středu uvedl republikánský kandidát na amerického prezidenta John McCain.

Článek

"Amerika potřebuje posoudit celou škálu rusko-amerických vztahů. Vladimir Putin je nebezpečný. Dokázal to už v minulosti například brutalitou v Čečensku a omezením dodávek ropy do Česka,“ prohlásil senátor McCain s tím, že "Rusko za vpád do Gruzie zaplatí velkou cenu“.

Vyjádřil se i pro odložení členství Ruska ve Světové obchodní organizaci (WTO) a zvážení další účasti Moskvy ve vlivné skupině ekonomicky vyspělých zemí světa G8: "Mám pocit, že Rusko by mělo být vyloučeno z G8.“

McCain ale dodal, že jako prezident by americké vojenské jednotky do Gruzie nevyslal a že se neobává, že by se vztahy mezi Ruskem a Západem vrátily do nebezpečné jaderné patové situace, která charakterizovala druhou polovinu minulého století. "Nemyslím, že bychom znovu podnítili studenou válku,“ řekl.

McCain už počátkem týdne v Pensylvánii voličům připomínal, že současnou krizi kolem Jižní Osetie dávno předpověděl, a tvrdě kritizoval smířlivý a vstřícný přístup prezidenta George W. Bushe k Putinově Rusku. "Jsme všichni Gruzínci,“ zopakoval slovní obrat, který použil poprvé minulou sobotu.

Senátor věnoval Saakašvilimu neprůstřelnou vestu

McCain, válečný veterán z Vietnamu, který doufá, že mu konflikt v Gruzii umožní profilovat se jako důraznější a kompetentnější politik než demokratický soupeř Barack Obama, zůstává podle listu Boston Globe pod vlivem neokonzervativního stratéga Roberta Kagana. Ten kavakazské události považuje za začátek nové éry. "Historici dojdou k závěru, že 8. srpen 2008 je bodem zlomu, o nic menšího významu než 9. listopad 1989, kdy padla berlínská zeď,“ míní Kagan.

McCain, jenž podporuje co nejrychlejší začlenění Gruzie do NATO, se netají tím, že ho s gruzínským prezidentem Michailem Saakašvilim pojí i osobní vztahy, McCain ho dokonce navrhoval na Nobelovu cenu míru. "Znám ho dobře celá léta. Několikrát jsem navštívil Gruzii,“ potvrdil.

Oba si v posledních dnech několikrát denně telefonují. V roce 2004, po vítězství tzv. revoluce růží, věnoval Saakašvilimu neprůstřelnou vestu.

Senátorova poradce roky platilo Tbilisi

Deník Los Angeles Times ve čtvrtek upozornil, že vazby na Gruzii se mohou McCainovi vrátit jako bumerang. Jeho zahraničněpolitický poradce Randy Scheunemann se nechal jako lobbista dlouhá léta platit gruzínskou vládou. V letech 2004–8 si přišel prostřednictvím firmy Orion Strategies, kterou vlastní spolu s jedním partnerem, na 800 tisíc dolarů (13 mil. korun).

:. Randy Scheunemann byl placen z Gruziefoto: ČTK/AP

Letos 17. dubna podepsal s Gruzií smlouvu o dalším poradenství ve výši 200 tisíc dolarů, které firma o dva týdny později obdržela. V týž den telefonoval McCain Saakašvilimu a tvrdě napadl Rusko: "Nesmíme připustit, aby si Rusko myslelo, že má volné ruce k politice, která pohřbívá gruzínskou suverenitu.“

Scheunemann se hájí tím, že letos v květnu skončil svou práci pro lobbistickou firmu. Přesto čelí ostré kritice. Stephen Gillers, profesor práva na Newyorské univerzitě, podotýká: "Scheunemannova aktivita lobbisty vzbuzuje otázky o McCainově úsudku, když jako poradce zvolí někoho, kdo je placen, aby zastupoval zájmy jiné země. Můžeme se pak ptát, zda McCain skutečně dostává nepředpojaté rady, přinejmenším v ohledech, jež se týkají Gruzie.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám