Hlavní obsah

Letadlo se nad americkým letištěm proměnilo v ohnivou kouli, pilot nepřežil

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devětašedesátiletý americký pilot Thomas Lawson zahynul v kokpitu letadla, které se zřítilo krátce poté, co muž oznámil, že bude nouzově přistávat. Závěrečná zpráva a video zachycující pád letadla dokazují, že pilot neměl sebemenší šanci. Kvůli uvolněné palivové hadici v jednom z motorů se totiž letoun během chvilky proměnil v ohnivou kouli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kamera zachytila pád hořícího letadla v ColoraduVideo: KameraOne

 
Článek

Nehoda u letiště Northern Colorado Regional Airport nacházejícího se severně od Denveru se odehrála loni 15. května. Závěrečnou vyšetřovací zprávu a videozáznam tragédie úřady zveřejnily toto úterý.

Lawson odstartoval ve dvoumotorovém letadle Beechcraft 60 Duke ve 12:26 z letiště v Broomfieldu, po dvaceti minutách hlásil letišti North Colorado Regional Airport poruchu jednoho z motorů a požár.

„Půjdu dolů sakra rychle. Prosím, připravte hasičské vozy,“ oznámil ještě letištní věži. Víc už bohužel nestihl. Požár jednoho z motorů se rozšířil a letadlo se proměnilo v neovladatelnou ohnivou kouli, která se zřítila těsně před plotem letiště. Lawson byl na místě mrtev.

Podle vyšetřovatelů pilot „ztratil nad letadlem kontrolu kvůli nefunkčnímu pravému motoru, u kterého se uvolnila palivová hadice mezi palivovou pumpou a snímačem průtoku paliva“.

Pád letadla na školní hřiště v Kalifornii zachytila kamera

Zahraniční

Letadlo bylo na letišti v Broomfieldu po dva roky, bylo mu vyměněno několik přístrojů a od výměny proběhly tři kontroly. Z toho poslední dvě neodhalily žádný problém. Před osudným letem však nebyl stroj podle zprávy prohlédnut mechanikem, jak to vyžadují povolení ke speciálním letům.

Lawson byl zkušeným pilotem, který měl nalétáno přes 7000 hodin, z toho 100 hodin v letounu Beechcraft 60. Loňský květnový let však byl jeho posledním.

Reklama

Výběr článků

Načítám