Hlavní obsah

Kubánci ve velkém protestují. Poprvé po 30 letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana
Aktualizováno

Tisíce Kubánců v neděli vyšly do ulic na protest proti pomalému tempu očkování, protikoronavirovým opatřením, nedostatku zboží a výpadkům proudu, uvedla agentura Reuters. Prezident Miguel Díaz-Canel, který stojí v čele komunistické strany Kuby, přičetl v projevu odpovědnost za rozdmýchání nepokojů USA. Policie zatkla podle deníku El País přes sto lidí. Několik osob včetně španělského reportéra agentury AP utrpělo zranění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty na KuběVideo: Reuters

 
Článek

Demonstrace, které jsou na Kubě neobvyklé, přicházejí v době, kdy se země potýká s rekordními počty nových případů koronaviru. Podle opozice jde o největší protivládní protesty za posledních skoro 30 let, uvedla stanice BBC.

Protesty začaly ve městě Antonio de los Banos v provincii Artemisa, jež sousedí s Havanou. Na sociálních sítích se následně objevilo video z demonstrace, při níž stovky lidí skandovaly protivládní slogany. Mnozí požadovali, aby se zrychlilo očkování proti covidu-19 a aby skončily neustálé výpadky proudu.

Tropická bouře Elsa udeřila na Kubu, žene se dál na Floridu

Amerika

„Právě jsem prošla městem, abych nakoupila potraviny. Bylo tam hodně lidí, někteří měli transparenty, protestovali,” řekla Reuters po telefonu obyvatelka Claris Ramirezová. „Protestují proti výpadkům proudu a proti nedostatku léků,” dodala.

Foto: Ismael Francisco, ČTK/AP

Protivládní pochod v Havaně

Demonstrace v Havaně 

Protože miliony Kubánců už mají přístup k internetu nebo mají mobilní telefony, protesty se rychle rozšířily a v neděli odpoledne v centru hlavního města Havany a podél silnice u pobřeží se shromáždily tisíce lidí a skandovaly hesla požadující svobodu.

„Jsem tady kvůli hladu, protože nemáme žádné léky, kvůli výpadkům elektřiny - protože se nedostává úplně všeho,“ řekl protestující čtyřicátník podle listu The Guardian. „Chci naprostou změnu, změnu vlády, volby s více stranami a konec komunismu,“ dodal.

Na protest dohlíželo mnoho policistů. Podle Reuters bylo několik lidí zatčeno a došlo k menším střetům.

Foto: Alexandre Meneghini, Reuters

Protivládní protest v Havaně

Protesty se konaly také ve městech Palma Soriano a Santiago de Cuba na východě země. „Protestují proti krizi, proti nedostatku jídla i léků a tomu, že všechno musíte kupovat v obchodech, kde se platí zahraniční měnou. Ten seznam je dlouhý,” řekla Claudia Perezová.

 Prezident obvinil USA

Prezident vyzval v mimořádném vystoupení ve tři odpoledne své stoupence „všechny revolucionáře v zemi, všechny komunisty, aby vyšli do ulic” a postavili se „provokacím”. Miguel Díaz-Canel řekl, že mnoho demonstrantů je upřímných, ale zmanipulovali je „žoldnéři” v terénu a kampaně na sociálních sítích, za kterými stojí Spojené státy. Varoval přitom, že další „provokace” nebudou tolerovány.

Večer se v Havaně konala i demonstrace zastánců režimu.

Foto: Eliana Aponte, ČTK/AP

Příznivci vlády v centru Havany

Kuba se nyní potýká s nejhorší ekonomickou krizí za 30 let, v zemi je nedostatek potravin i základního zboží. Přispělo k tomu hospodářské embargo, jež USA zavedly v 60. letech minulého století ve snaze přivodit pád komunistické vlády, a také pandemie covidu-19, která omezila cesty turistů i do této země závislé na cestovním ruchu.

Očkování vázne, protože Kuba spoléhá na vlastní vakcíny, jejichž vývoj je sice už dokončen a začalo se s nimi i očkovat, ale pozdě.

Kuba chce turisty nalákat na vlastní vakcíny

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám