Hlavní obsah

Kuba chce turisty nalákat na vlastní vakcíny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuba se chce připojit k destinacím, které se turisty pokusí nalákat na vidinu očkování. Tamní vláda uvažuje o bezpečném otevření ostrova a jednou z možností, jak přitáhnout pozornost zahraničních návštěvníků, je podle ní nabídka lokálně vyvinutých vakcín. Zdravotníci už s nimi začali v květnu očkovat místní populaci, ačkoli je ještě neschválil úřad pro kontrolu léčiv.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kuba láká turisty na vlastní vakcínu domácí výrobyVideo: AP

 
Článek

Zdravotnické i turistické orgány na Kubě věří, že naočkovat místní obyvatele a poté vakcínu nabídnout turistům, je správná i bezpečná cesta k otevření země. Minimálně jde o krok, jak nastartovat cestovní ruch, píše agentura AP.

Kuba se totiž již před časem pustila do výroby vlastních vakcín, z nichž dvě — Soberana 02 a Abdala — dokončily třetí fázi klinického testování. Jimi se podle serveru Miami Herald začalo již v průběhu května očkovat, ačkoli je neschválil místní úřad pro kontrolu léčiv.

V Brazílii staví novou sochu Krista. Bude třetí nejvyšší na světě

Cestování

„Rozhodli jsme se začít očkovat lidi, u kterých je vyšší míra přenosu, protože se s tím zvyšuje i riziko,“ uvedl ministr zdravotnictví José Angel Portal Miranda.

Kvůli identitě i penězům

K vývoji vlastních vakcín se Kuba jako jediná latinskoamerická země odhodlala údajně i kvůli národní identitě, aby nemusela spoléhat na zahraniční společnosti a distributory. Dalším důvodem byla nicméně i otázka financí, domácí vakcíny totiž vyjdou levněji.

„My jako občané chceme, aby naše vakcíny zároveň sloužily jako zdroj komunikace či pro kulturní a ekonomický rozvoj,“ uvedl ředitel jedné z nemocnic Yagen Pomares.

Před pandemií navštěvovalo Kubu ročně kolem 4,5 milionu turistů. Loni to byl milion. V první čtvrtině letošního roku dorazilo zatím 65 tisíc turistů, většinou Rusové, Kanaďané nebo Kubánci žijící mimo svou vlast. Podle agentury AP je to jen sedm procent oproti stejnému období minulého roku.

Kuba není jedinou destinací, která chce na vakcínu přilákat turisty. Už dříve tento záměr oznámily Maledivy, Aljaška či New York.

Památky a očkování. New York chce turisty lákat na vakcínu

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám