Hlavní obsah

Kongres schválil americký rozpočet ve výši 1,3 biliónu dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Obě komory amerického Kongresu schválily rozpočet vlády do konce září počítající s částkou 1,3 biliónu dolarů (26,9 biliónu korun). Díky dohodě republikánů a demokratů prošel v pátek návrh rozpočtu po Sněmovně reprezentantů i v Senátu. Už ho musí jen podepsat prezident Donald Trump. Zákonodárci se dohodli na poslední chvíli, neboť provizorní rozpočet měl vypršet o dnešní půlnoci.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Washingtonský Kapitol

Článek

Částka 1,3 biliónu dolarů podle agentury AP pokrývá zvýšení zbrojních výdajů i financování vnitrostátních rozvojových a infrastrukturních programů, nesplňuje ale v plné výši prezidentovy požadavky na stavbu zdi na hranici s Mexikem.

Senátoři po půlnoci místního času schválili návrh hlasy politiků obou stran poměrem 65 ku 32. Bílý dům už ohlásil, že Trump zákon o rozpočtu podepíše.

Schválený návrh obsahuje i finance na zvýšení bezpečnosti na školách v reakci na nedávný floridský masakr. Po Trumpově iniciativě počítá rozpočet s výdaji na boj s narůstající drogovou závislostí na opioidech v lécích.

Na hraniční zeď je však vyčleněno pouze 1,57 miliardy dolarů, což je výrazně méně, než prezident žádal po Kongresu.

Ustoupili i demokraté, kteří původně požadovali výměnou za odblokování vládních výdajů vyřešit zákonem ochranu přistěhovalců bez dokladů, kteří do USA přišli jako děti. Na tom se politici obou stran neshodli.

Reklama

Výběr článků

Načítám