Hlavní obsah

Klíčové primárky republikánů na Floridě vyhrál Romney

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tallahassee
Aktualizováno

Klíčové primárky amerických republikánů ve čtvrtém nejlidnatějším státě Florida vyhrál v úterý bývalý guvernér Massachusetts Mitt Romney. S náskokem porazil kongresmana Newta Gingriche a další kandidáty, kteří zde ale nevedli téměř žádnou kampaň a soustředili se na další státy.

Foto: Mike Carlson, Reuters

Mitt Romney

Článek

Romney získal téměř polovinu hlasů poté, co do tvrdé televizní kampaně hlavně vůči Gingrichovi vložil 14 miliónů dolarů, zatímco Gingrich „jen“ tři milióny. Je to pro něj důležité druhé vítězství po prvenství v New Hampshiru. Původně deklarované vítězství v Iowě bylo zpochybněno a podle komise volba skončila těsným vítězstvím Ricka Santoruma.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Mitt Romney

Romney po volbě před stoupenci slíbil „vítězný tiket pro Ameriku“ v listopadových volbách, v nichž se republikánský zástupce postaví Baracku Obamovi, jenž prezidentské křeslo obhajuje, aniž by měl v řadách demokratů vyzyvatele pro primárky.

„Soutěž v primárkách nás (republikány) nerozděluje, ale sjednocuje a my zvítězíme,“ vzkázal Romney příznivcům i Obamovi a dál se opřel do prezidentových kroků. „Pane prezidente, byl jste zvolen, abyste nás vedl, ale vy jste se rozhodl jen následovat v šlépějích. Je čas, abyste se klidil z cesty,“ řekl. Poznamenal ještě, že povede Ameriku do nové éry prosperity. Romney slibuje, že po nástupu do Bílého domu zařídí vyrovnaný rozpočet a zruší Obamovi zákony o zdravotnictví.

Ve hře jsou i další

Ekonomika byla klíčovým tématem pro floridské voliče, poznamenala BBC. Za Romneyho vítězstvím stála náklonnost místních Hispánců i ženské části voličstva. Získal také podporu většiny sympatizantů konzervativního hnutí Čajová párty, zatímco Gingrich měl na své straně evangelíky a odpůrce potratů.

Republikánské klání pokračuje hned v sobotu v Nevadě, na kterou se soustředí další kandidáti Rick Santorum a Ron Paul. Ani Gingrich nehodlá po porážce na Floridě z boje ustoupit. Na shromáždění po volbě se objevil transparent s nápisem: „Ještě zbývá 46 států“. Gingrich k tomu dodal, že primárky se ponesou ve znamení boje dvou osob – konzervativním lídrem Newtem Ginrichem a umírněném zástupci z Massachusetts (Romneym).

Výsledky hlasování na Floridě
Mitt Romney46,4%
Newt Gingrich31,9%
Rick Santorum13,4%
Ron Paul7,0%
další1,3%

Reklama

Související články

Primárky v Karolíně slibují tvrdý souboj

Sobotní primárky v Jižní Karolíně nabídnou tvrdý souboj zbylých čtyř kandidátů. Newt Gingrich se v některých průzkumech dotáhl na favorizovaného Mitta...

Výběr článků

Načítám