Hlavní obsah

Rick Santorum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz
Článek

Republikán Rick Santorum strávil jedno volební období ve Sněmovně reprezentantů a následujících 12 let zasedal v americkém Senátu za stát Pensylvánie. V roce 2011 ohlásil vystudovaný právník prezidentskou kandidaturu, nakonec však v republikánských primárkách nestačil na svého spolustraníka Mitta Romneyho.

Radikální názory

Santorum šel do voleb s jasnými tradičními republikánskými tématy, jako je zákaz potratů nebo homosexuálních sňatků. Na rozdíl od svých stranických rivalů v primárkách byly ale jeho postoje mnohem radikálnější. V otázce potratů by například nezohledňoval případy znásilnění, incestů nebo ohrožení zdraví matky, bojoval za zákaz interrupcí za jakýchkoli okolností.

Také v případě stejnopohlavních vztahů šel Santorum dál než jeho straničtí kolegové: rád by prosadil zákaz jakýchkoli homosexuálních aktivit. V roce 2003 mimo to přirovnal pohlavní styk osob stejného pohlaví k bestialitě a pedofilii. Kriticky se staví také proti eutanázii nebo teorii evoluce.

Foto: Profimedia.cz

Prezidentský kandidát Rick Santorum před vypuknutím primárek v roce 2012 v Iowě.

Santorum je považován za sociálního a fiskálního konzervativce. Do prezidentských voleb v roce 2012 vstoupil se slibem snižování daní, omezení moci vlády a prosazení vyrovnaného rozpočtu. Nakonec se však v republikánských primárkách umístil až druhý a republikánským kandidátem na prezidenta se místo něj stal Mitt Romney.

O politiku se začal zajímat během studií

Richard John Santorum se narodil 10. května 1958 ve Winchesteru ve Virginii jako prostřední ze tří dětí. Jeho otec do Spojených států předtím emigroval z Itálie. Rodina byla silně katolická a všichni pravidelně navštěvovali bohoslužby.

Santorum, který později začal místo křestního jména používat jen jeho zkráceninu Rick, vyrůstal převážnou dobu na předměstích Pittsburghu, ačkoli střední školu absolvoval v Illinois. V roce 1980 dokončil studium politických věd na Pensylvánské univerzitě a o několik let později vystudoval práva. Poté nastoupil jako právník ve společnosti Kirkpatrick & Lockhart, kde potkal svou nastávající ženu Karen Garver Santorum, s níž má sedm dětí.

Články k tématu

Romney vyhrál další troje primárky

Bývalý guvernér státu Massachusetts Mitt Romney vyhrál další troje primárky republikánů, oznámila stanice CNN. Romney porazil svého nejvážnějšího konkurenta...

Mitt Romney vyhrál dvoje primárky

Mitt Romney, který usiluje o kandidaturu na amerického prezidenta, vyhrál dvoje úterní republikánské primárky - v Michiganu a v Arizoně. Odpoutal se tak od...

Romney vyhrál primárky v Maine

Sobotní primárky v americkém státě Maine těsně vyhrál Mitt Romney, když získal 39 procent hlasů voličů, o tři procentní body více než Texasan Ron Paul. Rick...

Primárky v Karolíně slibují tvrdý souboj

Sobotní primárky v Jižní Karolíně nabídnou tvrdý souboj zbylých čtyř kandidátů. Newt Gingrich se v některých průzkumech dotáhl na favorizovaného Mitta...