Hlavní obsah

Kentucky postihly ničivé záplavy. Úřady evidují nejméně 15 mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Nejméně 15 mrtvých už si od čtvrtka vyžádaly záplavy v americkém státě Kentucky. Voda podle agentury AP kompletně vyplavila celé komunity v apalačských údolích, jedné z nejchudších částí Spojených států. Počet obětí podle guvernéra Andyho Besheara ještě poroste, protože další srážky mají následovat.

BEZ KOMENTÁŘE: Kentucky postihly ničivé záplavyVideo: WCHS, AP

 
Článek

„Ještě nás čeká hodně pátrání, lidi stále pohřešujeme,“ uvedl šéf záchranářů v těžce zasaženém okrese Perry Jerry Stacy.

Záplavy doslova spolkly některá města a obce na březích potoků a řek tekoucích v apalačských údolích. Voda ničí domy i auta, která blokují únikové cesty. Způsobuje také sesuvy půdy a výpadky elektřiny, což záchranářům ztěžuje pátrání po nezvěstných.

Foto: Timothy D. Easley, ČTK/AP

Žena objímá vnučku při pohledu na svůj zaplavený majetek v obci Jackson v Kentucky.

Guvernér Beshear AP potvrdil, že dosud úřady evidují 15 obětí, a to včetně dětí. Obává se ale, že počet ještě vzroste. „Minimálně dvojnásobně a možná ještě dnes,“ řekl.

Záchranáři právě kvůli výpadkům dodávek elektřiny nemají přesný přehled o počtu pohřešovaných. Na mnoha místech kvůli tomu nefunguje ani mobilní signál.

Foto: Matt Stone/usa Today Network, Reuters

Lidé v Perry County přecházejí přes řeku Grapevine Creek.

Beshear povolal do služby také národní gardu. Na třech místech vznikly úkryty, podle guvernéra v nich pobývají zhruba dvě stovky lidí. „Obávám se, že tyto záplavy vstoupí do dějin jako jedny z nejhorších a nejsmrtelnějších, které jsme v Kentucky zažili,“ uvedl.

Podle meteorologické služby do čtvrtka spadlo na některých místech až 15 centimetrů vody a do pátečního večera by mohlo spadnout až dalších 7,5 centimetru srážek.

Foto: Pat Mcdonogh/usa Today Network, Reuters

Záplavy zasáhly východní Kentucky.

Jedná se o druhé smrtící povodně plynoucí ze stejného bouřkového systému. Ten přinesl v úterý rekordně intenzivní déšť do St. Louis a jeho okolí, kde si velká voda vyžádala dva životy. Fronta se pak přesunula dál na východ nad Apalačské pohoří.

V šesti okresech Kentucky byl vyhlášen stav nouze. V obci Hazard, která je součástí okresu Perry, zaznamenali v noci na čtvrtek za 12 hodin přibližně 21,5 centimetru srážek. Rekordní úhrn za den dosud v Kentucky činil 26,5 centimetru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám