Hlavní obsah

Družicové záběry Svatého Vincence ukazují, jak vulkán zasáhl ostrov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kingstown

Karibský ostrov Svatý Vincenc se několika erupcích sopky La Soufrière potýká s nedostatkem čisté vody. Nánosy sopečného popela znečistily zásoby vody, která brzy dojde. Desítky lidí v úterý čekaly ve frontách na vodu a na výběr peněz, které jim poslali příbuzní a přátelé ze zahraničí. Devastaci ukazujíc satelitní záběry zachycující malé město Richmond Vale před a po erupcích.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Satelitní snímky před a po výbuchu sopky na ostrově Svatý VincencVideo: Reuters

 
Článek

Sopka La Soufrière při několik erupcích, které začaly v pátek, zasypala ostrov místa až dvaceti centimetry sopečného popela. Kvůli němu jsou neprůjezdné mnohé cesty, ale zničena je i úroda znečištěny zdroje vody.  Sloup dýmu a popela stoupal až do výše10 km.  Postiženo je zejména severní oblasti v okolí vulkánu.

„Vulkán nás zastihl se staženými kalhotami, bylo to devastující. Žádná voda, spousta prachu v našich domovech. Děkujeme bohu, že jsme přežili, ale v tuto chvíli bude potřeba i další pomoc,” uvedl policista v důchodu Paul Smart, který žije na ostrově.

Foto: Orvil Samuel, ČTK/AP

Kouř ze sopky La Soufrière na ostrově Svatý Vincenc

Problémy s dodávkami vody přiznal ministr vodního hospodářství Garth Saunders: „Východní pobřeží představuje největší výzvu. Co poskytujeme, jsou poslední zásoby. V jednu chvíli dojdou.”

Vulkán na Svatém Vincenci opět vybuchl, ostrov zasypal popel, nejde proud

Amerika

Ze severu ostrova bylo evakuováno mezi 16 000 a 20 000 lidmi, přičemž evakuace dále pokračují, teprve v úterý byli odvezení lidé z Owie, které leží v erupcemi nejohroženější  zóně. Vulkanologové varovali, že erupce mohou pokračovat ještě několik týdnů.

Na 3000 lidí se ubytovalo v 80 státem zřízených provizorních ubytovacích zařízení. Nikdo nepřišel o život. „Musíme zkusit udržet tento rekord,” uvedl premiér Ralph Gonsalves. Zmínil, že v úkrytech je potřeba voda a potraviny a poděkoval sousedním zemím za pomoc.

Sousední země již nabídly pomoc, největší poptávka je po respirátorech a balené vodě. Světová banka na pomoc stotisícovému ostrovu vyplatila místní vládě 20 milionů dolarů (433,6 milionů korun) v rámci bezúročného programu financování následků katastrof.

Likvidace následků série erupcí sopky La Soufrière podle premiéra Ralpha Gonsalvese vyjde na „stovky milionů dolarů”, píše agentura AP.

Karibský ostrov Svatý Vincenc evakuuje obyvatele kvůli výbuchu sopky

Svět

Sopka La Soufrière poprvé vybuchla v pátek ráno, lidé zaznamenali celkem sedm erupcí. Popel a plyny vyšlehly až do výšky sedmi kilometrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám