Hlavní obsah

Karibský ostrov Svatý Vincenc evakuuje obyvatele kvůli výbuchu sopky

Kvůli hrozícímu výbuchu sopky na karibském ostrově Svatý Vincenc nařídily úřady evakuaci obyvatelstva. Všichni lidé z ohrožené oblasti, takzvané červené zóny kolem vulkánu La Soufrière na severu ostrova, byli vyzváni, aby se okamžitě uchýlili do bezpečí.

Foto: Uwi Seismic Research Centre, Reuters

Sopka La Soufrière na ostrově Saint Vincent

Článek

Vědci na sopce zaznamenali podzemní otřesy, které podle nich naznačují, že se magma dere k povrchu, uvedlo centrum pro zkoumání zemětřesení na ostrově Trinidad. Vulkán navíc začal chrlit popel a páru, z čehož odborníci usuzují, že může každým okamžikem bez většího varování vybuchnout.

Existuje zvýšená možnost katastrofy, napsal úřad pro zvládání katastrof NEMO na Twitteru. S evakuací pomáhají výletní lodě, které odvážejí lidi z ohrožené oblasti do bezpečí. Podle agentury AP se evakuace týká asi 16 tisíc lidí žijících v červené zóně.

Sopky ve státě Svatý Vincenc a Grenadiny, v němž žije na 100 tisíc obyvatel, byly nečinné od roku 1979. Při výbuchu vulkánu La Soufrière v roce 1902 zahynulo přibližně 1500 lidí.

Místní média podle agentury Reuters v uplynulých dnech informovala také o zvýšené vulkanické aktivitě sopky Mount Pelée na ostrově Martinik, který leží severně od Svatého Vincence.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám