Hlavní obsah

Vulkán na Svatém Vincenci opět vybuchl, ostrov zasypal popel, nejde proud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kingstown
Aktualizováno

Sopka La Soufrière na karibském ostrově Svatý Vincenc v neděli opět vybuchla. Po silné erupci byla na většině ostrově přerušena dodávka elektřiny. Jeho povrch pokrývá sopečný popel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Popel zasypal ulice v okolí sopky na ostrově Svatý VincencVideo: Reuters

 
Článek

„Rozsáhlé výpadky dodávek elektřiny následují po další erupci sopky La Soufrière. Většina země je bez proudu a pokrytá popelem,” uvedl úřad  pro krizové situace v zemi NEMO.  Seismologové varují, že výbuchy mohou pokračovat ještě několik dnů nebo i týdnů a další výbuchy mohou být horší než ten první, píše agentura AP.

Na ostrově je stále cítit zápach síry, sopečný popel je všudypřítomný a zastiňuje také slunce, viditelnost je kvůli popelu nízká. NEMO vyzval obyvatele, aby „byli opatrní na cestách, které se staly záludnými kvůli záplavám popela”.

Premiér Ralph Gonsalves dodal, že přerušeny jsou na většině ostrova i dodávky vody a přerušena je kvůli dýmu i letecká doprava

Vláda zřídila 78 provizorních ubytovacích zařízení, do kterých se uchýlily tisíce z místních 110 000 obyvatel. Většina z těch, kteří zpočátku odmítali evakuaci, nakonec své domovy také opustila. Všechny příchozí testují zdravotníci na covid-19, v případě pozitivního nálezu je převážejí do izolace. S evakuací pomáhají také čtyři lodě. Pomoc už nabídla armáda Barbadosu.

„Čeká nás velká operace,” dodal premiér pro stanici NBC, které dále řekl: „Zemědělství bude těžce zasaženo, možná přijdeme o zvířata a budeme muset opravit domy. Ale pokud budeme živí a budeme mít sílu, tak vše opět společně vybudujeme, lepší a silnější.

Sopka na ostrově Svatý Vincenc hlásí další erupci

Amerika

Ačkoliv padající prach budí obavy, pro zdravé lidi není nebezpečný; lidé by měli nosit roušky a dlouhé rukávy, uvedla profesorka britské Durhamské univerzity Claire Horwellová, která popel z La Soufrière analyzovala, píše AP.

Celkem tři výbuchy z pátečního rána, kdy popel a plyny vyšlehly až do výšky sedmi kilometrů, si nevyžádaly žádné životy.

Výbuch na 1220 metrů vysoké La Soufrière zahubil v roce 1902 přibližně 1600 lidí. Naposledy vybuchla v dubnu 1979.

Foto: Orvil Samuel, ČTK/AP

Ostrov Svatý Vincenc

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám