Hlavní obsah

Jedna z největších bank USA půjčovala menšinám na vyšší úrok

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrtá největší banka v USA Wells Fargo diskriminovala v letech 2004–9 Afroameričany a Hispánce tím, že jim nabízela hypotéky za vyšší úrok než bělochům. Z iniciativy ministerstva spravedlnosti je nyní odškodní, informoval deník The Washington Post.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Krok ministerstva dává jasně najevo, že za úvěrovou diskriminaci poženeme k odpovědnosti finanční instituce včetně těch největších,“ prohlásil na tiskové konferenci náměstek ministra James Cole.

Podle něj bylo takto poškozeno kolem 34 tisíc osob v 36 státech USA a Kolumbijském obvodu. Například černošský klient v oblasti Chicaga, který v roce 2007 žádal 300tisícovou půjčku, zaplatil v průměru o 2937 dolarů víc než běloch ve stejném postavení, uvedl náměstek přes lidská práva Thomas Perez.

„Tyto platby nevycházely z žádného z objektivních ukazatelů vztahujících se k úvěrovému riziku. Rovnaly se rasové daňové přirážce,“ prohlásil Perez.

Banka Wells Fargo, která je největším poskytovatelem hypoték v USA, nakonec přistoupila na mimosoudní vypořádání. Rasový kontext či podtext její obchodní politiky už beztak poškozuje její jméno nejen na trhu v USA.

V rámci vypořádání zaplatí klientům odškodné v úhrnné výši 125 miliónů dolarů (2,6 mld. Kč). Vynaloží dále 50 miliónů dolarů (přes miliardu Kč) na přímé zálohy klientům v nejvíce poškozených oblastech. Ministerstvo spravedlnosti za ně označilo devět měst, mezi nimi například Washington nebo New York.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám