Hlavní obsah

Hurikán Ida má první oběť. Zabíjela i Nora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New Orleans
Aktualizováno

Hurikán Ida, který v neděli dorazil nad americký stát Louisiana jako hurikán čtvrté kategorie, si vyžádal první oběť. Postupně zeslábl na kategorii dvě, stále ho ale provází vítr o rychlosti 165 kilometrů v hodině a vydatné srážky. Jednu oběť má i hurikán Nora, který zasáhl Mexiko.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V USA udeřil hurikán IdaVideo: Reuters

 
Článek

Kvůli silnému větru zůstalo bez proudu asi milion odběratelů, z toho většina v Louisianě (na 941 100) a zbytek v Mississippi. V Louisianě oznámily úřady první úmrtí v důsledku pádu stromu.

Město New Orleans se po řádění hurikánu ponořilo do naprosté tmy. Prakticky se zhroutila celá rozvodná soustava, píše server deníku Bild. Některá místa mají energii jen díky záložním generátorům.

Bouře značně poničila historickou francouzskou čtvrť French Quarter v New Orleans. V ulici Canal Street jsou vymláceny skleněné výplně na autobusových zastávkách. Stržená střecha blokuje Toulouse Street. Ulice jsou posety větvemi ze stromů, rozbitým sklem, značkami ulic nebo urvanými kusy střech z domů.

Foto: Gerald Herbert, ČTK/AP

Muž si na pobřeží dělá fotku s vysokou vlnou

Silný vítr také poničil dvě nemocnice v okrese Lafourche Parish na jihu Louisiany, v nichž jsou i pacienti s covidem-19. Podle agentury AP vichr v nemocnici Lady of The Sea způsobil „značné škody”, poškodil střechu, ale nikomu z pacientů ani personálu se nic nestalo. V další nemocnici Thibodaux Regional Medical Center poškodil hurikán zdroj elektrické energie. V témže okrese je také poškozeno hlavní vodovodní potrubí, takže některé části okresu jsou bez dodávek vody.

Ida slábla pomalu

Ida zasáhla stát Louisiana v neděli kolem poledne místního času jako hurikán čtvrtého stupně. Provázel ji vítr o rychlosti až 240 kilometrů v hodině. Ve čtvrté kategorii se udržela nad pevninou asi šest hodin, což je podle CNN relativně dlouho. Například loňský hurikán Laura, jenž zasáhl rovněž Louisianu, se v téže kategorii udržel jen tři hodiny.

Hurikán Ida silně udeřil v Louisianě

Amerika

Později Ida dále zeslábla na kategorii dvě a postupuje dál na sever, v dalších dnech se má stočit na severovýchod.

Hurikán Ida meteorologové označili za mimořádně nebezpečný. Vlády ve státech Louisiana a Mississippi vyhlásily nouzový stav a obyvatele vyzvaly, aby buď opustili své domovy, nebo aby je řádně zabezpečili a schovali se na nejbezpečnější místo.

Hurikán Ida míří na Louisianu. Může být nejhorší za 170 let, varoval guvernér

Zahraniční

Na stát Louisiana udeřil přitom přesně 16 let po hurikánu Katrina, který si tehdy na jihovýchodě USA vyžádal na 1840 obětí.

V Mexiku zabíjela Nora

Povodně a sesuvy půdy, které způsobil na tichomořském pobřeží Mexika hurikán Nora, si vyžádaly jednu oběť, jedna žena se stále pohřešuje, oznámila agentura EFE. Hurikán Nora dorazil nad mexickou pevninu jako hurikán první kategorie a posléze zeslábl na tropickou bouři.

Pobřežní oblasti států Michoacán, Colima a Jalisco bičovaly prudké lijáky v místech, kde se Nora přesouvala směrem k severu. Vláda státu Jalisco uvedla, že záplavy poničily 500 domů. V neděli místní úřady oznámily, že byl nalezen mrtvý třináctiletý chlapec, který se pohřešoval poté, co proud vody poškodil hotel ve městě Puerto Vallarta. Šlo o Španěla, jehož rodina žila už několik let v Mexiku. Jedna žena se v tomto turisty oblíbeném městě stále pohřešuje poté, co ji strhl proud vody, když jela v autě.

Reklama

Výběr článků

Načítám