Hlavní obsah

Haló, tady Donald. Rusové a Číňané odposlouchávali Trumpův mobil, píše deník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/New York

Soukromý iPhone amerického prezidenta Donalda Trumpa odposlouchávali ruští a čínští hackeři. Uvedl to list The New York Times s odvoláním na zprávy amerických tajných služeb, jejichž zástupci si přáli zůstat v anonymitě.

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump

Článek

Trump používá tři iPhony, ve kterých si ukládá své kontakty a zprávy. Ani jeden z nich není plně zabezpečen. Tajné služby daly najevo obavy ohledně Trumpova přístupu k zabezpečení, protože osobní iPhone používá pro psaní zpráv na Twitter a připojuje jej pouze přes wi-fi a nepoužívá zabezpečených pozemních linek. Volá jím také do redakce televize Fox.

Podle sdělení listu čínské a ruské tajené služby byly schopny do mobilu proniknout. Číňané údajně získali seznamy lidí, s nimiž hovoří Trump nejčastěji a zřejmě i jaké používá argumenty v obchodní válce, kterou obě země vedou.

Na seznamu kontaktů se objevili mimo jiné ředitel soukromé společnosti Blackstone Stephen Schwarzman a vlastník kasin Steve Wynn. Schwarzman investoval v Číně a občas radí prezidentovi.

Americký prezident článek okomentoval slovy: „Takzvaní experti na Trupma v The New York Times napsali dlouhý a nudný článek o tom, jak používám mobily, který je nepřesný. Nemám ale čas ho opravit. Používám jen vládní telefony a jen vzácně vládní mobily. Příběh je táááák špatný.“

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí obvinila list ze zveřejnění falešných zpráv a dodala: „Jestliže se obáváte odposlechů na iPhonu od Applu, můžete použít Huawei.“

Reklama

Výběr článků

Načítám