Hlavní obsah

Do americké Sněmovny se dostala zastánkyně konspirační teorie QAnon

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Do americké Sněmovny reprezentantů byla zvolena republikánská obchodnice Marjorie Taylor Greenová. Vyhrála ve 14. obvodu v Georgii, uvedla stanice CNN. Greenová přitom čelila kritice kvůli svým rasistickým a bigotním prohlášením a kvůli podpoře konspirativní teorie QAnon. FBI přitom považuje QAnon jako možnou domácí teroristickou hrozbu, protože vede k násilí.

Foto: Elijah Nouvelage, Reuters

Marjorie Taylor Greenová

Článek

Greenová v srpnových primárkách stanula proti zastánci Donalda Trumpa a odpůrci potratů, neurochirurgovi Johnu Cowanovi. Republikáni ji zpočátku odsuzovali, když se objevila videa s jejími protimuslimskými, antisemitskými a rasistickými prohlášeními. Uváděla, že by muslimům mělo být zakázáno působit ve vládě, hnutí za práva černochů Black Lives Matter srovnala s Ku-klux-klanem a opakovala lživá antisemitská tvrzení o miliardáři Georgi Sorosovi. Podle ní tento přeživší holokaustu kolaboroval s nacisty. Autora teorie QAnon, mysteriózní postavu „Q”, označila za vlastence.

Další tvrdá rána pro konspirační teorii QAnon, YouTube ji bude blokovat

Internet a PC

V kampani ji ale podporovaly skupiny spojené s šéfem kanceláře Bílého domu, politikem ze Severní Karolíny Markem Meadowsem, který stojí v čele prominentního konzervativního think-tanku Heritage Foundation. Trump ji nakonec označil ze budoucí hvězdu republikánů a podpořila ji i republikánská senátorka z Georgie Kelly Loeffler.

Polovina Trumpových voličů věří, že demokraté jsou satanisté obchodující s dětmi

Volby USA

Vyhrála s velkým náskokem, protože demokrat Kevin Van Ausdal z klání odstoupil z osobních a rodinných důvodů.

Greenová však není jedinou republikánskou kandidátkou, která podporuje konspirační teorii QAnon. Organizace Media Matters, která se zabývá dezinformacemi, uvedla, že do Sněmovny kandiduje celkem 27 lidí, kteří podpořili tuto konspirační teorii nebo ji označili za věrohodnou. Pětadvacet z nich jsou republikáni, dva nezávislí, uvedl list The Guardian.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám