Hlavní obsah

Další tvrdá rána pro konspirační teorii QAnon, YouTube ji bude blokovat

– San Francisco

Společnost YouTube ve čtvrtek oznámila, že na své platformě pro sdílení videí zakazuje konspirační obsah, který slouží jako záminka pro násilí mířící proti jednotlivcům nebo skupinám. V prohlášení specifikovala, že opatření se týká i spiklenecké teorie QAnon, jejíž prvky se v poslední době staly poměrně viditelnou součástí americké politické scény. YouTube se připojil k dalším velkým platformám, které omezují šíření myšlenek daného hnutí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Prezident Trump odmítl odsoudit konspirační hnutí QAnon. "Nic o něm nevím," tvrdil.Video: Reuters

 
Článek

Společnost Facebook v tomto směru v posledních měsících vystupňovala své úsilí a kvůli obavám z násilí a obtěžování uživatelů nově zakazuje veškerý obsah spojený s QAnon. Už v létě oznámil podobně tvrdá opatření Twitter. Více komentátorů od té doby podotýkalo, že i YouTube sehrává při šíření konspirační teorie významnou roli.

QAnon má řadu různých článků a bývá označována i jako "kolektivní klam" nebo jistá forma náboženství; jádrem spletitého ideového systému je domněnka, že americký prezident Donald Trump bojuje proti spiknutí mocných osobností, které vzývají Satana a týrají děti. Hnutí na sebe neustále nabaluje nové prvky, jako je například zpochybňování pandemie covidu-19, a podle analytiků získává nové příznivce i tím, že jej lídři prezentují jako boj proti sexuálnímu vykořisťování dětí.

Máte zde velké postavy ze světa Q, které vytváří videa každý den a mají statisíce zhlédnutí.

YouTube uvádí, že dané komunity už se dotkly jeho dřívější kroky. Po skoro dva roky staré úpravě systému na doporučování videí se údajně propadl dosah obsahu spojeného s QAnon. Platforma prý kromě toho na základě již zavedených pravidel odstranila desetitisíce videí na toto téma a stovky kanálů.

„Dnes (ve čtvrtek) dále rozšiřujeme jak pravidla o nenávisti, tak ta o obtěžování, abychom zakázali obsah mířící na jednotlivce nebo skupiny konspiračními teoriemi, které byly použity pro zdůvodnění násilí v reálném světě. Jedním takovým příkladem by byl obsah, který ohrožuje nebo obtěžuje lidi tím, že naznačuje, že jsou součástí jedné z těchto škodlivých konspirací, jako je tomu u QAnon nebo Pizzagate," oznámil YouTube s odkazem na čtyři roky starou fámu, která je jakýmsi předchůdcem QAnon.

Pozitivní i bez testu a čipování lidí. Jaké jsou nejrozšířenější dezinformace o covidu?

Koronavirus

Vymáhání nových pravidel mělo začít okamžitě a pozorovatelé brzy hlásili první výsledky. YouTube, který patří společnosti Google, zároveň ujišťoval, že zpravodajství o problematických tématech nebo diskuse o nich, které nepředstavují pro nikoho nebezpečí, stahovány nebudou.

Nic o nich nevím, vím jen to, že vystupují proti pedofilii, bojují proti ní velmi tvrdě.

Trump: Nic o nich nevím

Na fenomén QAnon došla řeč i při čtvrteční předvolební debatě s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Dezinformační hnutí, které Trumpa označuje jako bojovníka s mezinárodním spiknutím mocných, ale odsoudit odmítl.

„Nevím nic o QAnon,” snažil se téma odbýt Trump. „Právě jsem vám o něm řekla,” nedala se moderátorka debaty stanice NBC Savannah Guthrieová „Ano, ale to, co mi říkáte, ještě nutně nemusí být pravda, nerad to říkám. Nic o nich nevím, vím jen to, že vystupují proti pedofilii, bojují proti ní velmi tvrdě.”

„Proč prostě neřeknete, že to je šílené a není to pravda (co hlásá konspirační teorie QAnon)?” opakovala dotaz Guthrieová. „Já prostě o QAnon nic nevím!” ukončil téma Trump.

„Fanoušci” po celém světě

QAnon už je v USA spojován s několika bezpečnostními incidenty a americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) loni hnutí označil za potenciální extremistickou hrozbu. Jakkoli je velmi těžké odhadovat, kolik lidí se s konspirační teorií nebo s jejími částmi ztotožňuje, jejich počet podle všeho během pandemie výrazně narostl. Symbolika a hesla QAnon se začaly objevovat na demonstracích v Německu i Británii, za Atlantikem pak v letošních volbách kandiduje do Kongresu několik příznivců.

„YouTube hraje v mytologii Q (přezdívka anonymního lídra hnutí, pozn. ČTK) obrovskou roli," řekl deníku The New York Times analytik konspiračních teorií Michael Rothschild, který aktuálně píše knihu o QAnon. „Máte zde velké postavy ze světa Q, které vytváří videa každý den a mají statisíce zhlédnutí. Své teorie zabalují do profesionálních klipů, které jsou na míle vzdálené nesouvislým projevům přímo do kamery, převládajícím ve sféře konspiračních videí," dodal.

Jaký bude konečný výsledek opatření YouTubu a dalších velkých sociálních médií, zůstává otázkou. Zasažení tvůrci obsahu se mohou snažit zákazy obcházet nebo si mohou najít jinou platformu. „Zákaz videí o Q na YouTubu a zablokování propagátorů Q je dobrý krok, ale nebude to konec Q," míní Rothschild.

Reklama

Výběr článků

Načítám