Hlavní obsah

Demokraté na sjezdu potvrdí Obamu za prezidentského kandidáta

DENVER

V americkém Denveru začal v pondělí konvent Demokratické strany, na němž bude senátor Barack Obama oficiálně potvrzen coby kandidát na amerického prezidenta. Konvent potrvá do čtvrtka a vystoupí na něm většina významných demokratů včetně Obamovy soupeřky Hillary Clintonové, či někdejšího viceprezidenta a nositele Nobelovy ceny Ala Gora.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Žena s vlaječkou na podporu Baracka Obamy. Ten bude na denverském konventu demokratů nominován na prezidentského kandidáta.

Článek

Hlavní řečnicí prvního dne tradičního rétorického klání bude Obamova manželka Michelle. Na konventu vystoupí i Obamova hlavní soupeřka z primárek Hillary Clintonová, její manžel, poslední demokratický prezident Bill Clinton.

Vedle jmenování Obamy posvětí konvent i nominaci Josepha Bidena, kterého si Obama vybral za svého viceprezidenta.

Demokratický sjezd se koná nedlouho poté, co byly zveřejněny průzkumy veřejného mínění, z nichž vyplývá, že Obama ztrácí na svého republikánského protivníka Johna McCaina pět procentních bodů.

.: Barack Obama a jeho kandidát na post viceprezidenta USA Joe Biden (vpravo)foto: ČTK/AP

Sjezd provázejí i protesty

V souvislosti se demokratickým konventem protestovalo v Denveru několik stovek levicových demonstrantů, kterým vadí, že Obama málo razantně vystupuje na podporu stahování amerických vojáků z Iráku, což bylo jedno z jeho volebních hesel.

.: Demonstranti protestující v Denveru u příležitosti zahájení konventu amerických demokratů. foto: ČTK/AP/Jason Halley

Reklama

Související články

McCain v průzkumu poprvé předběhl Obamu

V srpnovém předvolebním průzkumu, který v USA provedla agentura Reuters ve spolupráci se Zogbyho institutem, se prezidentský kandidát republikánů John McCain...

Výběr článků

Načítám