Hlavní obsah

Dekriminalizujme drogy, vyzvala skupina světových státníků

Novinky, rei

Skupina světových státníků a bývalých představitelů vlád vyzvala k dekriminalizaci drog. Ve své hodnotící zprávě uvádějí, že politika boje proti drogám selhala a vede k úmrtím tisíců lidí a nárůstu kriminality. Představitelé Světové komise pro drogovou politiku vyzývají k ukončení kriminalizace a stigmatizace lidí, kteří berou drogy, ale neubližují jiným.

Foto: Alberto Lowe, Reuters

Speciální síly v Panamě střeží spalované drogy.

Článek

Zpráva připouští, že v některých zemích funguje rozumná regulace drog. Zároveň však viní množství vlád ve světě, že falešně předstírají, že jejich boj s drogami je efektivní.

„Političtí představitelé a veřejné osobnosti by měli mít odvahu veřejně pojmenovat, co spousta z nich v soukromí připouští: že důkazy jednoznačně ukazují, že strategie represe problém s drogami nevyřeší, a že válka proti drogám nebyla a nemůže být vyhrána,“ píše se v dokumentu.

V souhrnu je tedy boj s drogami neúspěšný. Drogy, byť ne všechny, podle autorů zprávy musí být dekriminalizovány a drogově závislí bráni jako pacienti, nikoliv jako kriminálníci. Vlády by se měly také více snažit pracovat s právním systémem, který by podlomil organizované zločinecké skupiny. Zpráva se odvolává na metody, u nichž bylo empiricky dokázáno, že snižují kriminalitu a podporují ekonomický a sociální rozvoj.

Jádrem zprávy je argument, že organizovaný zločin v souvislosti se zákazem drog stále sílí, umírají kvůli němu lidé a daňové poplatníky stojí boj s drogami stále více peněz. Přitom spotřeba drog nadále roste. OSN odhaduje, že užívání opia ve světě vzrostlo v desetiletí 1998 až 2008 o 35 procent, užívání kokainu o 27 procent a kanabisu o 8,5 procent.

V 19členné komisi, která zprávu připravila, zasedá mimo jiné bývalý šéf OSN Kofi Annan, bývalí prezidenti Mexika Ernesto Zedillo, Brazílie Fernando Henrique Cardoso, Kolumbie César Gaviria, někdejší šéf americké centrální banky Paul Volcker, exministr zahraničí USA George Schultz, řecký premiér George Papandreou, miliardář Richard Branson, bývalý vysoký představitel EU pro zahraniční politiku Javier Solana či spisovatelé Carlos Fuentes a Mario Vargas Llosa.

Kritizované USA závěry odmítly

Jejich zpráva se nesetkala všude s pochopením. Odmítly ji například USA, k nimž je zpráva obzvláště kritická a vyzývá je, aby přijaly politiku zakořeněnou v oblatech zdravotnictví a lidských práv. „Doufáme, že tato země alespoň začne přimýšlet o alternativách. Nepozorujeme, že by se USA vydávaly cestou, která se slučitelná s dlouhodobými zájmy našich zemí,“ řekl bývalý kolumbijský prezident César Gaviria.

„Drogová závislost je choroba, jíž může být úspěšně zabráněno. Zpřístupnění drog tak, jak to navrhuje tato zpráva, učiní zajišťování zdraví a bezpečnosti lidí obtížnější,“ reagoval šéf protidrogového úřadu americké vlády Gil Kerlikowske.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám