Hlavní obsah

Další miliardář v Trumpově vládě: ministrem obchodu bude byznysmen Ross

Washington
Aktualizováno

Novým ministrem obchodu Spojených států bude miliardář Wilbur Ross. Američtí senátoři v pondělí schválili kandidáta navrženého prezidentem Donaldem Trumpem do funkce výraznou většinou hlasů. Informovala o tom agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Miliardář Ross bude ministrem obchodu USAVideo: Reuters

 
Článek

Ross, který během svého nominačního slyšení napadl čínský protekcionismus, považuje za svůj prvořadý úkol analýzu obchodní dohody NAFTA mezi USA, Kanadou a Mexikem, kterou Trump vytrvale kritizuje. Za svůj cíl rovněž označil zvýšení vývozu a posílení americké energetické soběstačnosti.

Ross je stejně jako někteří další členové Trumpova vládního týmu miliardář, hodnotu jeho jmění agentura AP odhaduje na 2,9 miliardy dolarů (přes 70 miliard korun).

Foto: Carlos Barria, Reuters

Nový americký ministr obchodu Wilbur Ross

Díky svým obchodům udržuje styky po celém světě, což jeho stoupenci vnímají jako výhodu pro budoucnost amerického zahraničního obchodu, zatímco kritici v tom vidí možný střet zájmů.

V Senátu výrazně převládla první skupina, když Rosse podpořila nejen velká většina republikánů, ale i nemalá část demokratů. Schválen byl poměrem hlasů 72 ku 27.

Kabinet plný bohatých

Devětasedmdesátiletý Wilbur Louis Ross je investor a bankéř, který je známý jako krizový manažer podniků v ocelářském, uhelném, textilním nebo telekomunikačním průmyslu.

Trumpova vláda je boháčů plná. Jedná se o patrně nejbohatší administrativu v moderní americké historii. Šéfem diplomacie například Trump jmenoval miliardáře a někdejšího šéfa těžařského koncernu Exxon Mobil Rexe Tillersona. Ten se řadí k nejbohatším mužům planety. Také majetek rodiny ministryně školství Betsy DeVosové stojí za zmínku; je odhadován na více než pět miliard dolarů.

Krom magnátů nalezli v Trumpově administrativě místo také vysloužilí vojáci. Příkladem za všechny může být ministr obrany a penzionovaný generál James Mattis, jenž velel americkým jednotkám v Iráku a Afghánistánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám