Hlavní obsah

Dahlgren může být vydán do ČR, rozhodl odvolací soud v USA

New York
Aktualizováno

Američan Kevin Dahlgren neuspěl v USA s odvoláním, kterým se bránil vydání do České republiky, kde je podezřelý ze čtyřnásobné vraždy v Brně. V úterý večer to Novinkám sdělila mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Celá záležitost ale ještě není u konce, Dahlgren se může ještě obrátit na soud vyšší instance s žádostí, aby jeho vydání pozastavil.

Foto: Novinky.cz s použitím Facebook a Právo

Kevin Dahlgren

Článek

Soud v USA už dříve rozhodl, že byly podmínky pro vydání splněny. Dahlgren však celou situaci zkomplikoval a zpomalil tím, že podal v USA stížnost na legálnost své vazby, kde je od května roku 2013. I když ji soud letos v červenci zamítl, Dahlgren se odvolal a soud se jeho odvoláním ve spojitosti s vazbou nadále zabývá.

ČTK původně informovala, že Dahlgrenovi odmítli právě stížnost proti legálnosti vazby. Lagronová ale upozornila, že soud rozhodoval o stížnosti na vydání.

Dahlgren se domníval, že nemůže být vydaný dřív, než bude rozhodnuto o legálnosti jeho vazby. Právě úterní soud rozhodl, že může být Američan do ČR vydán, aniž by se muselo čekat, jak dopadnou další soudy spojené s legálností jeho vazby.

"Přesto ještě Dahlgren nevyčerpal všechny možnosti a celá záležitost není u konce," upozornila mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová. O vydání definitivně rozhodne americké ministerstvo zahraničí, které s ním musí souhlasit.

Dahlgren je podezřelý z toho, že v květnu roku 2013 zavraždil brutálním způsobem v Brně-Ivanovicích svoji sestřenici, jejího manžela a jejich dva syny. U rodiny bydlel a živil se v České republice jako učitel angličtiny. Po činu odjel do Vídně na letiště a vrátil se za oceán. Podle policie jsou důkazy proti němu jasné. Stále však panují pochybnosti ohledně motivu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám