Hlavní obsah

Dahlgren může být vydán do ČR, rozhodl odvolací soud v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Američan Kevin Dahlgren neuspěl v USA s odvoláním, kterým se bránil vydání do České republiky, kde je podezřelý ze čtyřnásobné vraždy v Brně. V úterý večer to Novinkám sdělila mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Celá záležitost ale ještě není u konce, Dahlgren se může ještě obrátit na soud vyšší instance s žádostí, aby jeho vydání pozastavil.

Foto: Novinky.cz s použitím Facebook a Právo

Kevin Dahlgren

Článek

Soud v USA už dříve rozhodl, že byly podmínky pro vydání splněny. Dahlgren však celou situaci zkomplikoval a zpomalil tím, že podal v USA stížnost na legálnost své vazby, kde je od května roku 2013. I když ji soud letos v červenci zamítl, Dahlgren se odvolal a soud se jeho odvoláním ve spojitosti s vazbou nadále zabývá.

ČTK původně informovala, že Dahlgrenovi odmítli právě stížnost proti legálnosti vazby. Lagronová ale upozornila, že soud rozhodoval o stížnosti na vydání.

Dahlgren se domníval, že nemůže být vydaný dřív, než bude rozhodnuto o legálnosti jeho vazby. Právě úterní soud rozhodl, že může být Američan do ČR vydán, aniž by se muselo čekat, jak dopadnou další soudy spojené s legálností jeho vazby.

"Přesto ještě Dahlgren nevyčerpal všechny možnosti a celá záležitost není u konce," upozornila mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová. O vydání definitivně rozhodne americké ministerstvo zahraničí, které s ním musí souhlasit.

Dahlgren je podezřelý z toho, že v květnu roku 2013 zavraždil brutálním způsobem v Brně-Ivanovicích svoji sestřenici, jejího manžela a jejich dva syny. U rodiny bydlel a živil se v České republice jako učitel angličtiny. Po činu odjel do Vídně na letiště a vrátil se za oceán. Podle policie jsou důkazy proti němu jasné. Stále však panují pochybnosti ohledně motivu.

Reklama

Související články

Dahlgrenovi obhájci se odvolali proti vazbě

Obhájci Kevina Dahlgrena podezřelého ze čtyřnásobné vraždy v Brně podali v úterý u soudu v Alexandrii v americkém státě Virginie odvolání proti vazbě svého...

Soud o vydání Dahlgrena do Česka odročen

Soud v americkém státě Virginie v pátek odročil jednání o stížnosti Kevina Dahlgrena proti vydání do Česka. ČTK to sdělila mluvčí velvyslanectví ve Washingtonu...

Dahlgrenovi zamítli stížnost proti vazbě

Soud v americkém státě Virginie ve středu zamítl stížnost Kevina Dahlgrena proti legálnosti vazby, kde je zadržován kvůli obviněním ze čtyřnásobné vraždy...

Výběr článků

Načítám