Hlavní obsah

Verdikt o vydání Dahlgrena může padnout až v únoru příštího roku

– Praha

Konečné rozhodnutí o vydání Američana Kevina Dahlgrena podezřelého ze čtyřnásobné vraždy v Brně-Ivanovicích ze Spojených států do Česka se oddaluje až na začátek příštího roku.

Foto: Novinky.cz s použitím Facebook a Právo

Kevin Dahlgren a místo činu v Ivanovicích

Článek

Dalhgrenovi advokáti podali stížnost na dosavadní průběh vydávacího řízení a podle informací ČTK mají nyní čas do 12. listopadu na předložení rozpracovaného odvolání. Následně bude na vše reagovat americká prokuratura a poté ještě 12. února samotný Dahlgren.

Jihomoravská policie ke čtyřnásobné vraždě v Brně Video: Miroslav Homola, Právo

Na výše uvedených lhůtách se již zpočátku dohodly obě strany, tedy jak Američanovi advokáti, tak i prokuratura. Vše potvrdil soud. Ten dal na konci září obhájcům lhůtu 30 dní, aby stížnost proti extradičnímu řízení podali. Protože tak učinili, mají nyní právě do listopadového data čas na to, aby stížnost rozpracovali. Prokuratura se pak musí k odvolání vyjádřit do 12. ledna a následně vše může ještě do měsíce komentovat i podezřelý muž.

Poslední slovo má ministerstvo 

Jestliže soud i po stížnosti Dahlgrenovy obhajoby rozhodne, že Američan může být do České republiky vydán, poslední slovo o extradici bude mít americké ministerstvo zahraničí, které vykonává rozhodnutí soudu.

Dahlgren podle českých vyšetřovatelů v Brně-Ivanovicích usmrtil svou sestřenici, jejího manžela a jejich dva syny. Motiv činu není znám. Američan si následně vzal taxi z Brna do Vídně, odkud odletěl do USA. Během letu na něj české úřady vydaly zatykač. Na jeho základě 23. května agenti amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Dahlgrena zadrželi po příletu na letiště ve Washingtonu.

Pokud by byl Dahlgren vydán a v České republice odsouzen, hrozil by mu až doživotní pobyt za mřížemi. Kdyby ho Američané vydat odmítli, unikl by zcela trestu. Dahlgren vinu popírá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám