Hlavní obsah

Clintonová a Obama zahájili společnou předvolební kampaň

Novinky, CNN,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

UNITY

V americkém městečku nazvaném příznačně Unity (Jednota) ve státě New Hamshire se v pátek uskutečnil společný předvolební mítink demokratického kandidáta na prezidenta Baracka Obamy a jeho rivalky z primárek senátorky Hillary Clintonové. Ta uvedla, že hlavním cílem je nyní zvolit Obamu příštím prezidentem Spojených států.

Foto: Jim Young, Reuters

Kandidát Demokratické strany na prezidenta USA Barack Obama a jeho soupeřka ze stranických primárek Hillary Clintonová

Článek

Clintonová sdělila, že je nutné věnovat veškeré úsilí tomu, aby byl Obama v listopadu zvolen. "Možná jsme začali na různých cestách, dnes jdou ale naše srdce stejným směrem, aby byl zvolen Barack Obama příštím prezidentem USA," prohlásila clintonová.

Po ní na mítinku nazvaném "Jednotně pro změnu“ vystoupil Barack Obama. Zdůraznil, že Clintonovou i jejího manžela, exprezidenta Billa Clintona, potřebuje nejen on sám pro kampaň, ale že veškerý americký lid potřebuje jejich moudrost a kvality. Podle něj je až neuvěřitelné, kolik práce odvedli.

Obama připomenul, že na stejném místě už letos jednou agitovali, v mrazivém lednu. "Nejsme tu zpátky jen jako demokraté, ale jako Američané,“ řekl Obama a zdůraznil, že je symbolické, že se sešli znova v městečku Unity, kde tehdy v primárkách získali oba shodně 107 hlasů.

"Nyní je to 214 hlasů pro změnu,“ zdůraznil Obama. "Je to jednota pro změnu, můžeme se posunout vpřed, nebo se vracet se do minulosti,“ sdělil senátor.

:. Kandidát Demokratické strany na prezidenta USA Barack Obama a jeho soupeřka ze stranických primárek Hillary Clintonováfoto: Reuters/Jim Young

Z Iráku je nutné se stáhnout, uvedl Obama

Obama zdůraznil, že je možné dál utrácet miliardy za válku v Iráku bez oheldu na to, zda násilí v zemi klesá či roste, nebo ji ukončit. "A to je naše volba,“ uvedl Obama a sdělil, že je potřeba se znovu zaměřit na válku Afghánistánu. "Je potřeba změnit naši armádu,“ řekl dále Obama.

Značnou část projevu také věnoval potřebě zajištění zdravotní péče pro všechny Američany. Podle něj "nikdo jiný než Hillary Clintonová neví lépe, jak změnit systém zdravotní péče,“ uvedl.

Právě toto téma přitom bylo častým sporem obou kandidátů. Zatímco Clintonová upřednostňovala zdravotní péči pro všechny automaticky, Obama navrhoval, aby se lidé nad 25 let rozhodli, zda na ni budou odvádět peníze. V Unity Obama uvedl, že McCain se systémem zdravotní péče neudělá nic, zatímco on jej chce přiblížit 21. století.

Obama zmínil i další důležitá témata, jako je nutnost omezení emisí, energetická politika a otázka bankrotů.

Reklama

Výběr článků

Načítám