Hlavní obsah

Čína chce hypersonickými střelami ovládnout strato- a mezosféru, tvrdí USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Čína v oblasti hypersonických střel pohybujících se rychlostí vyšší než pětinásobek rychlosti zvuku má podle amerického ministerstva obrany za cíl nejen vyvíjet extrémně rychlé manévrující střely schopné se pohybovat v atmosféře, Pekingu jde navíc o dominanci v oblastech ve výškách od 20 do sta kilometrů.

Foto: Profimedia.cz

Čínské balistický rakety DF-17 s hypersonickým vztlakovým tělesem DF-ZF na špici na přehlídce na náměstí Nebeskoho klidu

Článek

Uvedla to Gillian Busseyová, která stojí v čele kanceláře amerického ministerstva obrany pro hypersonické zbraně. Dodala, že nejde jen o běžný závod ve zbrojení, tedy o snahu vyvinout střely, které budou účinnější, rychlejší a schopnější lépe manévrovat než například ty americké.

Plyne to podle ní z toho, jak běžně a lehce Číňané „zaměňují pojmy hypersonické střely a zbraně pro prostor blízký kosmu“.

Za prostor blízký vesmíru označují oblast atmosféry ve výškách od 20 do 100 km, tedy vrchní vrstvu stratosféry a mezosféru. Je to oblast rozkládající se nad výškou, v níž létají dopravní letadla, ale pod oblastí, kde se pohybují balistické rakety.

StratosféraRozkládá se ve výšce 15 až 50 kilometrů, nachází se v ní silná ozonová vrstva, která pohlcuje ultrafialové záření ze Slunce.
MezosféraRozkládá se ve výšce 50 až 85 kilometrů. Teploty zde klesají až k –100 stupňům Celsia. V této vrstvě shoří většina meteoritů.

Zaměnitelnost obou termínů podle Busseyové znamená, že Číňané k hypersonickým zbraním přistupují jako k samostatné operační oblasti, jako jsou například moře nebo vzduch, a chtějí v ní dominovat.

Loni v létě vyvolal velkou pozornost a obavy test čínského hypersonického vztlakového tělesa HGV, které nejprve oblétlo zeměkouli a pak kleslo do oblasti cíle, který zasáhlo neseným menším kluzákem.

Čínská hypersonická střela vyvolává obavy, oblétla Zemi

Svět

Široké spektrum čínských střel 

Kromě HGW mají Číňané i klasické hypersonické střely HCM, které jsou určené například k ničení plavidel. Spektrum prostředků je veliké, podotkla Busseyová: „Mají hypersonické střely poháněné motory scramjet, střely s kapalným palivem, tuhým palivem. Je tu spousta systémů pohonu, na kterých pracují.“

Foto: Novinky

Rozdíl v trajektoriích letu různých střel

Podobně jako Američané vyvíjejí i Číňané hypersonické zbraně s jadernými hlavicemi. Ředitel institutu pro Nové technologie při Národní obranné průmyslové asociaci Mark Lewis však varoval, že nebezpečí představují hlavně menší zbraně: „Skutečně se nejvíce obávám taktických systémů.“ Upozornil, že roj hypersonických střel by mohl potopit letadlovou loď: „A to nás vede, abychom se zeptali – jsme ochotni riskovat letadlovou loď?“ 

Číňané testují raketu schopnou zničit americké letadlové lodě

Amerika

Letadlové lodě jsou jedním z klíčových prvků americké globální dominance. Bývalý americký ministr obrany Robert Gates však už na počátku minulé dekády varoval, že je otázkou, jestli budou moci tyto lodě operovat poblíž Číny kvůli hrozbě ze strany čínských protilodních střel a jestli by nebylo lepší počet letadlových lodí omezit.

USA se nyní snaží dohnat ztrátu za Ruskem a Čínou v kategorii hypersonických zbraní a urychleně je vyvíjejí. Pentagon na jejich vývoj ve fiskálním roce vydá 3,8 miliardy dolarů. Vyvíjí se jich celá řada, což je terčem kritiky, neboť se síly tříští.

Americký program hypersonických střel provázejí problémy kvůli spěchu

Amerika

Na obranu proti nim však jde jen 248 milionů dolarů určených pro protiraketovou obranu (MDA) a dalších sedm milionů vyčleněných na program DARPA Glide breaker, jehož cílem je obrana proti hypersonickým kluzákům HGV.

Busseyové nepoměr vyvíjených zbraní a obrany proti nim nevadí. „Rozhodli jsme se zaměřit napřed na útok, protože dobrý útok je nejlepší obranou a útok je obvykle mnohem snazší.“

USA utratí miliardy za hypersonické zbraně, chtějí dohnat Čínu a Rusko

Amerika

Antirakety schopné likvidovat takto rychlé střely jsou vývojově mnohem obtížnější už kvůli navádění při vysokých teplotách, kdy nemusejí dobře fungovat senzory. Vzhledem k náskoku Číny a Ruska v segmentu to však nemusí být správný postup. Středisko pro Strategická a mezinárodní studia uvádí, že bude potřeba obrana ve více vrstvách, která by zahrnovala nejen rychlé vysoce manévrovatelné antirakety, ale také vyvíjené energetické zbraně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám