Hlavní obsah

Čína a USA hodlají spolupracovat v boji proti pašování jádra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čína a USA se shodly, že budou společně bojovat proti tajnému přepravování jaderného materiálu. Dohodly se i v dalších otázkách týkajících se jaderné bezpečnosti. Informovala o tom agentura Reuters. Obě země to uvedly ve společném prohlášení před zahájením jaderného summitu.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Barack Obama se sešel se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem.

Článek

Čína rovněž souhlasila, že přestaví svoje malé kompaktní výzkumné reaktory bazénového typu (MNSR) na univerzitě v Šen-cenu tak, aby využívaly nízko obohacené uranové palivo. Příslib se týká také reaktorů v Ghaně a Nigérii, citovala z prohlášení obou vlád agentura Reuters.

Za hlavní témata jaderného summitu jsou považovány obavy z možného jaderného útoku teroristů a jaderná hrozba ze strany Severní Koreje.

Americký prezident Barack Obama ve čtvrtek slíbil spojencům z Japonska a Jižní Koreje udržení jednotné obranné fronty vůči severokorejské jaderné hrozbě.

Společně s japonským premiérem Šinzóem Abem a jihokorejskou prezidentkou Pak Kun-hje se Obama zavázal plnit nejnovější rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která počátkem března jednomyslně schválila další zpřísnění mezinárodních sankcí proti KLDR kvůli lednovému jadernému testu.

Odstranění jaderných zbraní z Koreje

Obama se ve čtvrtek sešel také s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Oba podle agentur potvrdili závazek dosáhnout odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. Si před společným jednáním upozornil, že obě země mají neshody v některých oblastech, ale shodují se ohledně severokorejského problému.

V rámci nových sankcí, které jsou nejpřísnější za posledních dvacet let, bude muset být prověřen veškerý náklad, který bude směřovat do KLDR, případně ji bude opouštět. Zakázán byl i veškerý prodej lehkých zbraní určených Pchjongjangu.

Ve čtvrtek večer místního času (pátek brzy ráno SELČ) se v Bílém domě koná společná večeře premiérů a hlav států více než padesáti zemí, kde se už jaderná problematika začne probírat. Českou republiku tu zastupuje premiér Bohuslav Sobotka.

Reklama

Výběr článků

Načítám