Hlavní obsah

CIA promluvila o zvířecích agentech

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dobách studené války zkoušela americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) sázet nejen na lidi, ale i na stovky zvířecích agentů. Ne však příliš úspěšně. Ukazují to desítky nově zveřejněných dokumentů.

Foto: Profimedia.cz

Snahy o výcvik delfínů CIA vzdala, americké námořnictvo je ale stále využívá. Fotografie z výcvikového střediska v San Diegu.

Článek

K agentům, kteří mířili nejvýše, patřil počátkem roku 1974 Do Da. S nejrůznějšími krizovými situacemi si dokázal poradit lépe než jeho kolegové a velmi dobře dokázal setřást i nepřátele. Při finálním výcviku ale došlo k tragédii. Zmizel poté, co byl napaden svými vlastními – skupinou havranů, popsala agentura AFP.

Vědci byli ztrátou hluboce zarmouceni. „Měl v zásobě celou škálu triků a byl všemi milovaný,“ napsal jeden z nich. Během tříměsíčního výcviku zvládl zmíněný havran přelétnout během jednoho dne z několik kilometrů vzdálené lodi na pobřeží a zase zpátky. Byl přitom nejžhavějším kandidátem pro výzvědnou operaci v tehdejším Sovětském svazu.

Holubi měli fotit sovětské ponorky

Havrani a vrány byli zřejmě nejinteligentnějšími ptáky, které CIA pro výzvědné účely trénovala, zdaleka však nebyli jediní. Během dekády experimentů došlo i na jestřáby, sovy, supy, holuby i tažné ptáky.

U posledně jmenovaných byla pozornost soustředěna zejména na druhy, které se v rámci migračních tahů usazovaly u veřejnosti uzavřeného města Šichany, kde se vyvíjely chemické zbraně. Těla tažných ptáků měla sloužit jako „živé senzory“ – z analýzy jejich těl mělo být zjistitelné, jaké látky Sověti aktuálně testují.

S holuby i dravci se počítalo jako s nosiči fotoaparátů, díky nimž by Američané mohli získat snímky ostře střežených lokalit v Sovětském svazu. Byl už i vybrán konkrétní cíl – doky v nynějším Petrohradě, kde se mimo jiné stavěly jaderné ponorky.

Jenže klíčový test ve Washingtonu, který završil dlouhodobý výcvik holubů, dopadl mizerně. Někteří opeřenci sice přinesli povedené snímky, ale řada dalších uletěla i s drahými přístroji. Další byli napadeni dravci nebo se vrátili až po dlouhé době a bez fotoaparátů. Rozpačitě dopadlo i podobné testování dravců, kteří byli pro americkou tajnou službu cvičeni na ostrově San Clemente u břehů Kalifornie.

V roce 1978 pak interní zpráva CIA konstatovala, že spolehlivost opeřených špionů je až příliš diskutabilní.

Kočku s odposlechem přejel automobil

Naděje se vkládaly i do psů a koček. Měli sloužit jako nosiče odposlouchávacích zařízení. Například v 60. letech tak CIA investovala dnešních téměř 12,5 milionu dolarů (zhruba 292 milionů Kč) do koček, které měly odposlouchávat citlivé informace v SSSR, podotkl britský list The Sun.

Bizarní zařízení vypadalo zhruba takto – anténa umístěná na ocasu byla propojená s mikrofonem umístěným v uchu zvířete, zatímco baterie byla skrytá na jeho hrudi. Již dříve odtajněné dokumenty ukázaly, že ani v tomto případě test nedopadl dobře. Nebohá kočka byla sražena automobilem jen pár okamžiků poté, co byla vypuštěna, vylíčil již dříve bývalý zaměstnanec CIA Victor Marchetti.

Delfíni se uchytili

Nejlepší výsledky měly nakonec zřejmě programy výcviku delfínů. Ti byli v rámci programů Oxygas a Chirology trénováni k tomu, aby byli schopni umisťovat výbušniny na lodě, rozmisťovat v přístavech zařízení detekující rakety či plavat podél ponorek a zaznamenávat jejich zvukové signály.

I tyto snahy nakonec CIA vzdala, delfíny a tuleně ale dodnes využívá americké námořnictvo – převážně k vyhledávání vodních min a dalších předmětů v moři. Delfíní jednotkou disponovali například i Ukrajinci, ta však po anexi Krymu padla do rukou ruské armády.

Reklama

Výběr článků

Načítám