Hlavní obsah

Bývalý spolupracovník CIA půjde za mučení na osm let za mříže

Novinky, ČTK, Fayobserver.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RALEIGH

Bývalý spolupracovník americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) David Passaro byl v úterý u soudu v Raleighu odsouzen k osmi letům a čtyřem měsícům vězení za týrání afghánského vězně, který později na následky zranění zemřel. Jde o první případ odsouzení civilisty za kruté zacházení s vězni během amerického tažení v Afghánistánu a Iráku.

Článek

"Je mi hanba. Prosím soud o slitování. Neuměl jsem prokázat lásku a soucit. Kdyby jen šlo všechno vrátit, k ničemu takovému by znovu nedošlo," řekl Passaro, který se odvolával na víru v Ježíše Krista.

Bývalý lékař amerických speciálních sil Passaro (40) byl již loni v srpnu usvědčen z jednoho těžkého zločinu a dvou přečinů v případu afghánského vězně Abdula Valího. Podle obžaloby Passaro bil baterkou a kopal Valího do slabin během dvoudenního výslechu v červenci 2003 tak krutě, že ten nakonec prosil o smrt. O dva dny později zemřel.

Zřejmě pouze okolnost, že na mrtvém nebyla vykonána pitva, podle soudce Terrence Boyla uchránila Passara od obvinění ze spáchání vraždy. I tak lékaři hrozilo až jedenáct let a šest měsíců za mřížemi.

"Passarův čin je veřejnou urážkou všech našich mužů a žen, kteří slouží a bojují za rozšíření svobody a vlády práva," řekl státní zástupce George Holding a dodal: "Dnešní rozsudek jasně dokazuje, že nikdo nestojí mimo nebo nad zákon Spojených států." Passarova obhajoba argumentovala jeho bezvadnou vojenskou službou a tím, že vězeň zahynul během války s nepřáteli.

Umučený muž se Američanům sám přihlásil

Američané podezírali Valího, že je zapleten do raketových útoků na severovýchodě Afghánistánu. Místní guvernér Valímu doporučil, aby se Američanům sám přihlásil, zodpověděl na otázky a očistil se od podezření. Valí během výslechu všechna nařčení odmítal.

Minulý týden guvernér napsal soudci Boylovi, že Valího smrt posloužila teroristům k verbování nových rekrutů a vytvořila vážnou překážku na cestě k národnímu usmíření.

Passaro se před soudcem hájil, že se pouze snažil dělat svou práci, ale lituje toho, co se stalo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám