Hlavní obsah

Byl to skvělý den, pochvaloval si volby Trump. Doufá ve spolupráci s demokraty

Washington

Všechna očekávání byla překonána. Byl to skvělý den, pochvaloval si americký prezident Donald Trump výsledky voleb na tiskové konferenci. Ačkoliv stále nejsou k dispozici oficiální výsledky, z průběžných odhadů je jasné, že Sněmovnu reprezentantů ovládnou demokraté a Senát republikáni, kde ještě posílí. Trump si přes veškeré antipatie mezi demokraty a republikány dokáže představit, že by oba tábory mohly spolupracovat.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Prezident Donald Trump

Článek

„Myslím, že existuje dobrá šance, že se to stane,“ odpověděl Trump na otázku, zda si skutečně myslí, že demokrati a republikáni mohou najít společnou řeč. Doufá, že s ním budou demokraté po ovládnutí sněmovny spolupracovat na rozvoji ekonomiky, infrastruktury, obchodní politiky či snížení cen léků. „Očekávám, že přijdou s nápady,“ prohlásil.

Varoval ale demokraty před tím, aby zahajovali vyšetřování jeho aktivit, protože by to podle jeho slov „zablokovalo legislativní procesy“. Neupřesnil však, čeho se má případné vyšetřování týkat.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průběžný výsledek voleb v Americe

V jednom z prvních ranních tweetů k tomu už napsal: „Pokud si demokraté myslí, že budou mrhat penězi daňových poplatníků, aby nás vyšetřovali na úrovni Sněmovny reprezentantů, pak budeme rovněž nuceni zvážit jejich vyšetřování za všechny ty úniky utajovaných informací a dalšího na úrovni Senátu,“ pohrozil.

Prezident zároveň vyjádřil uznání možné budoucí předsedkyni sněmovny Nancy Pelosiové, která podle něj tvrdě pracuje a post v čele komory si zaslouží.

Hádka se CNN

„S demokraty nejsem spokojen, ale drží pohromadě,“ prohlásil Trump v narážce na nejednotnost republikánské strany. Připomněl, že tam, kde republikánští kandidáti odmítli jeho podporu, nebyly valné výsledky. „Kdekoliv jsem nebyl, výsledky nejsou tak dobré," řekl Trump.

Tiskovou konferenci, na které prezident komentoval výsledky voleb, narušila hádka Trumpa s novináři ze CNN, kteří se prezidenta zeptali, proč tak rozděluje společnost a štve Američany proti sobě. „CNN by se měla stydět. Pokud zveřejníte falešné zprávy, a vy to děláte hodně, pak jste nepřítelem lidí,“ prohlásil Trump a zopakoval, že „Američany proti sobě neštve“.

Reklama

Výběr článků

Načítám