Hlavní obsah

Byl jako chobotnice, jeho ruce byly všude. Ženy obviňují Trumpa z obtěžování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Čtyři různé ženy vypověděly americkým listům, že je v minulosti proti jejich vůli líbal a osahával republikánský prezidentský kandidát Donald Trump. Ten to odmítl. Machistická minulost přesto dále oslabuje šance realitního magnáta na zvolení do křesla amerického prezidenta. Podpora mu klesla, když bylo zveřejněno starší video, na němž se chlubí, že slavní si mohou dovolit dělat s ženami, co chtějí.

Foto: Mike Segar, Reuters

Donald Trump při projevu

Článek

List The New York Times přinesl dvě výpovědi napadených, které potvrdili i jejich blízcí.

Nejstarší případ se odehrál před více než třemi dekádami. Dnes 74letá Jessica Leedsová listu řekla, že v osmatřiceti seděla vedle Trumpa v business třídě během letu do New Yorku. Trump, kterého tehdy neznala, ji chytil za prsa a zkoušel se jí dostat pod sukni. „Byl jako chobotnice. Jeho ruce byly všude. Byl to skutečný útok,“ popsala.

Přesedla si prý kvůli tomu do ekonomické třídy. Obtěžování však úřadům neohlásila.

Rachel Crooksová zase pracovala v roce 2005 jako recepční v realitní kanceláři v Trumpově věži. Tváří v tvář se setkala jako dvaadvacetiletá s Trumpem ve výtahu. Když se mu představila a potřásli si rukama, nechtěl ji nechat jít, políbil ji na tváře a pak přímo na ústa.

O pár dnů později Trump, který byl čerstvě ženatý se svou současnou manželkou Melanií, přišel do její kanceláře a požadoval po ní soukromé telefonní číslo s tím, že ji chce využít ve své modelingové agentuře. Ta ji ale nikdy nekontaktovala.

Žena uvedla, že poté, co ji Trump líbal, jen „hystericky brečela“ v náručí přítele. Obtěžování nikdy nehlásila, ale vybavila si je, když Trump zahájil kampaň. „Své chování má hluboce zakořeněné. Přála bych si, aby si to uvědomili ti, kdož by ho volili,“ uvedla.

Sáhl mi na zadek

Třetí případ se odehrál v Trumpově areálu Mar-a-Lago, kde je golfové hřiště. Podle listu Palm Beach Post tam před třinácti lety 36letou Mindy McGillivrayovou chytil zezadu, když tam doprovázela svého známého, fotografa Kena Davidoffa, který fotil koncert Raye Charlese.

„Náhle jsem cítila, jak mě něco chytilo, takové malé šťouchnutí, myslela jsem, že je to Kenova brašna na fotoaparát. Otočila jsem se, byl to Donald,“ vypověděla. Nevěděla prý co dělat, protože kousek dál stála Trumpova snoubenka Melanie.

Fotograf Davidoff potvrdil, že mu o události McGillivrayová řekla, když mu stranou pověděla „Donald mi právě sáhl na zadek,“ přiznal však, že sám událost neviděl.

Strčil mi jazyk do krku

O dva roky později na stejném místě prý Trump bez svolení líbal na ústa reportérku časopisu People.

Natasha Stoynoffová napsala, že přijela dělat rozhovor s Trumpem a jeho ženou Melanií, když slavili rok od svatby. Magnát dorazil jako první. „Obrátila jsem se, a během sekundy mě natlačil ke zdi a strčil mi jazyk do krku,“ uvedla žena. „Víte, že budeme mít aféru?“ zeptal se prý Trump také.

Trump chystá žalobu

Trump všechna obvinění popřel. „Nic z toho se nestalo,“ vzkázal. Reportéra, který se na aféry ptal, označil za hnusného. Dodal, že zvažuje žalobu na New York Times, návrh je podle New York Daily News už napsaný. „Celý článek je vymyšlený,“ uvedl Trumpův mluvčí Jason Miller.

I o zprávě novin Palm Beach Post uvedla Trumpova mluvčí Hope Hicksová, že to není pravda a podle ní se nestal ani čtvrtý případ. Trump uvedl, že by k němu jako k televizní hvězdě poslali významnějšího novináře.

Podle listu The Washington Post ale bude mít žaloba jen malou šanci na úspěch, protože v prvních třech případech redaktoři hovořili nejenom s oběťmi, ale i dalšími lidmi, kteří sexuální obtěžování potvrdili.

Trump také prý v roce 1992 nevhodně žertoval s desetiletou dívkou, kterou potkal u eskalátoru v Trumpově věži. „Dám si s tebou za deset let schůzku. Věříš tomu?“

Zveřejněné příběhy ale popírají Trumpovu omluvu za sexistická slova, že hvězdy si mohou dělat s ženami, co chtějí. [celá zpráva] Trump se hájil, že to byla jen slova, ale v nitru je jiný. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Trump se kandidatury nevzdá

Magnát Donald Trump v sobotu řekl, že se nestáhne z boje o křeslo amerického prezidenta. Je pod tlakem kvůli starší sexistické nahrávce, za kterou se již...

Debata Trumpa s Clintonovou hrozí nechutnostmi

Druhá, nedělní debata kandidátů na amerického prezidenta republikána Donalda Trumpa a demokratky Hillary Clintonové se může zvrhnout ve vytahování špinavého...

Výběr článků

Načítám