Hlavní obsah

Trump čelí kritice kvůli obscénním výrokům o ženách

Terčem kritiky se stal republikánský prezidentský kandidát Donald Trump poté, co list The Washington Post zveřejnil videozáznam z roku 2005 zachycující jeho obscénní výroky o ženách. Podle agentury Reuters díky tomu demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová získala krátce před druhou debatou s Trumpem silnou munici pro předvolební boj.

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Donald Trump

Článek

Trump na videozáznamu popisuje, jak se pokoušel mít sex s vdanou ženou. Vychloubá se také, že ho ženy nechávají, aby je líbal a osahával, protože je slavný. "Když jste hvězda, nechají vás to dělat. Můžete dělat, co chcete," řekl a chvíli nato použil i vulgárnější výrazy.

Clintonová záznam označila za "odporný". "Nemůžeme dovolit, aby se takovýto muž stal prezidentem," uvedla na svém twitterovém účtu.

Reakce Clintonové na Twitteru

Trump se posléze za uvedené výroky omluvil, "pokud někoho urazily", a označil je za "žertování". Zveřejnění zmíněného záznamu podle něj "není nic jiného než jen odpoutávání pozornosti".

Skandál se pokusil obrátit proti Clintonové

Zároveň se pokusil skandál obrátit proti Clintonové. "Řekl jsem nějaké hloupé věci," prohlásil na "omluvném" videu, které umístil na Facebooku. "Ale je velký rozdíl mezi slovy a jednáním jiných lidí. Bill Clinton ženy skutečně zneužíval," dodal. Tvrdil rovněž, že mu Clinton "na golfovém hřišti říkal mnohem horší věci".

V souvislosti s tím také obvinil Clintonovou, že "oběti" svého muže "zastrašovala, napadala a šikanovala".

Foto: ČTK/AP

Hillary Clintonová

Trumpovy výroky z videozáznamu odsoudil mimo jiné i republikánský šéf americké Sněmovny reprezentantů Paul Ryan. Trump byl již dříve kritizován za sexistické a ponižující výroky na adresu žen, poznamenala agentura Reuters.

Clintonová se v noci na pondělí utká s Trumpem ve druhé ze tří předvolebních debat. První debata měla rekordní sledovanost a podle většiny Američanů v ní zvítězila Clintonová.

Podle nejnovějšího průzkumu agentury Reuters a společnosti Ipsos vede demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová nad republikánským uchazečem o křeslo v Bílém domě Donaldem Trumpem o pět procentních bodů. Její náskok se drží na zhruba stejné úrovni již několik týdnů.  [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám