Hlavní obsah

Bidenovi po afghánském debaklu nevěří více než polovina Američanů

Washington

Většina Američanů (54 procent) nedůvěřuje prezidentovi Joeu Bidenovi a jeho administrativě v případě informací o situaci v Afghánistánu. Uvádí to společnost Rasmussen Reports a opírá se o výsledky svého průzkumu. Průzkum se uskutečnil v období mezi 24. až 25. srpnem, tedy před útokem, který se odehrál na kábulském letišti. Účastnila se ho tisícovka respondentů, píše server deníku Daily Mail.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Prezident Joe Biden.

Článek

Dalších 11 procent si navíc není poskytnutými informacemi z Afghánistánu jisto. Obě skupiny v této souvislosti poukazují na to, že není stále jasné, kolik Američanů je v Afghánistánu.

A kolik jich potřebuje evakuaci před 31. srpnem, tedy dnem, na který bylo ohlášeno úplné stažení amerických vojsk.

Biden čelí kvůli atentátu v Kábulu tvrdé kritice, republikáni požadují jeho demisi

Amerika

Američané Bidenovi také připomínají jeho rozporuplná prohlášení, když například tvrdil, že na kábulském letišti během evakuací nedošlo k žádnému násilí, i když vyšlo najevo, že v souvislosti s evakuací zemřely přes dvě desítky lidí.

Z průzkumu vyplývá, že pouze 34 procent Američanů věří tomu, co říkají představitelé Bidenovy administrativy ohledně situace v Kábulu poté, co Tálibán dokázal ovládnout zemi za méně než dva týdny.

Rozporuplná Bidenova vyjádření 

Deník Daily Mail vybral několik rozporuplných vyjádření Bidena kolem Afghánistánu. Americký prezident například 8. července tvrdil, že není nevyhnutelné, aby Tálibán převzal nad Afghánistánem moc.

„Pravděpodobnost, že Tálibán ovládne celou zemi, je velmi nepravděpodobná. Není to nevyhnutelné,“ uvedl tehdy Biden.

O šest týdnů později už v rozhovoru uvedl, že chaos v Kábulu je „nevyhnutelný“. „Nejspíš neexistuje způsob, jak se dostat ven, aniž by nastal chaos,“ řekl.

Okolí se bálo Bidenovi říct, že se mýlí

Svět

Podobně kontroverzní byla jeho vyjádření na adresu afghánské armády. „Věřím ve schopnost afghánské armády, která je kompetentnější než Tálibán, pokud jde o vedení války,“ podotkl Biden 8. července.

„Zásadní kolaps afghánských jednotek, které jsme cvičili, přesně to se stalo,“ řekl americký prezident o šest týdnů později.

Tálibán se ujal moci v Afghánistánu během dvou týdnů od chvíle, kdy se ujal vlády v prvním provinčním městě, připomíná Daily Mail.

K odchodu ze země se vyjádřil 8. července. „Naše vojenská mise v Afghánistánu skončí 31. srpna. Odchod probíhá bezpečným a uspořádaným způsobem,“ uvedl Biden.

O šest týdnů později byl personál americké ambasády evakuován ze střechy budovy prostřednictvím helikoptéry.

Tálibán Afghánistán neovládne, tvrdil americký prezident Biden. Má krev na rukou, viní ho kritici

Amerika

Ministr obrany Lloyd Austin 18. srpna sdělil, že v Afghánistánu stále zůstává kolem 15 tisíc Američanů a občanů spojeneckých zemí. A že Tálibán rozhoduje o tom, kdo se může a nemůže dostat na letiště.

Na adresu afghánských překladatelů Biden 8. července řekl: „Můžeme zaručit jejich bezpečnost.“

O šest týdnů později Tálibán ovládl oblast kolem letiště v Kábulu, střílel do vzduchu a bil lidi, kteří se pokoušeli dostat na letiště a do evakuačních letadel.

Bývalí američtí vojáci prohlásili, že Afghánci, kteří pomohli USA, jsou ve vážném nebezpečí a budou pravděpodobně popraveni.

Reklama

Výběr článků

Načítám