Hlavní obsah

Biden se nechá veřejně očkovat a požádá Američany, aby sto dní nosili roušky

Washington
Aktualizováno

Nastupující prezident USA Joe Biden v rozhovoru se stanicí CNN v noci na pátek uvedl, že v den své inaugurace 20. ledna požádá Američany, aby 100 dní nosili roušky. Budoucí hlava státu dodala, že se ráda nechá veřejně očkovat proti covidu-19, jakmile odborník na infekční choroby a člen krizového štábu Bílého domu Anthony Fauci řekne, že je to bezpečné.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Demokratický kandidát na prezidenta Joe Biden

Článek

Biden řekl, že se rád nechá veřejně očkovat proti koronaviru, aby rozptýlil případné obavy Američanů ohledně bezpečnosti a účinnosti vakcíny. ”Lidí ztratili víru ve schopnosti vakcíny. Je důležité sdělit Američanům, že je to bezpečné,” sdělil nastupující americký prezident.

Podle průzkumů si mnoho lidí v USA nechce nechat aplikovat nové vakcíny kvůli obavám z rychlosti jejich vývoje či kvůli obecné nedůvěře v reakci amerických úřadů na šíření koronaviru. „Počty (důvěřujících ve vakcínu) jsou ohromně nízké, a to je důvod, proč to prezident a viceprezidentka udělají,“ dodal Biden k očkování.

Trump chystá milost svým dětem. Obává se, že se z nich stanou terče

Amerika

Biden to řekl v reakci na černé prognózy, že v USA může virus během dvou měsíců zabít dalších 250 000 lidí. Nyní je obětí 276 000, v zemi se nakazilo přes 14 milionů lidí, což je nejvíce na světě.

Míní se připojit k bývalým prezidentům USA Baracku Obamovi, Georgi Bushovi a Billu Clintononovi, kteří jsou také ochotni nechat veřejně se očkovat, aby pomohli rozptýlit obavy veřejnosti ohledně bezpečnosti těchto látek.

Sto dní v rouškách

”V den, kdy budu inaugurován, požádám veřejnost o 100 dní v rouškách. Jen 100 dní v rouškách - nikoliv navždy, jen 100 dní. A myslím, že uvidíme významné snížení (v šíření viru),” prohlásil příští americký prezident na úvod rozhovoru, když říkal, co udělá po nástupu do Bílého domu. Biden dodal, že pokud bude jasný plán na boj s pandemií, tak nebude nutné uzavírat celou společnost. Americký prezident Donald Trump opakovaně varoval, že Biden chce zavřít ekonomiku.

Biden zároveň uvedl, že epidemiologa Anthonyho Fauciho požádal, aby zůstal součástí příští administrativy a působil jako hlavní zdravotnický poradce i člen týmu pro covid-19, napsala agentura AP.

Fauci je už několik desetiletí ředitelem Národního institutu pro alergie a infekční onemocnění (NIAID) a sloužil již šesti americkým prezidentům. Současný prezident Donald Trump ještě před volbami naznačil, že by v případě svého vítězství Fauciho, s nímž se v poslední době rozcházel v názorech ohledně řešení nákazy, ze svého týmu vyhodil. Trump nebezpečí plynoucí z koronaviru opakovaně zlehčoval, tlačil na otevření ekonomiky a rušení restrikcí namířených proti šíření viru. Brojil i proti nošení roušek.

Vítězstvím Biden krutě zklamal Varšavu

Volby USA

Žádné milosti

Joe Biden rovněž okomentoval šířící se nepotvrzené zprávy o tom, že se Donald Trump chystá v následujících týdnech udělit řadu "preventivních" prezidentských milostí svým spojencům i sám sobě. Minulý týden už udělil milost svému někdejšímu bezpečnostnímu poradci Michaelu Flynnovi, který se v minulosti přiznal, že dvakrát lhal federálním vyšetřovatelům.

„Znepokojuje mě to z hlediska toho, jaký precedens to stanovuje, a jak nás vidí jako zemi práva a spravedlnosti zbytek světa," nechal se slyšet budoucí šéf Bílého domu. Sám by takto nepostupoval. Budoucí viceprezidentka Kamala Harrisová, zkušená právnička, dodala: „Jakékoli rozhodnutí z ministerstva spravedlnosti by mělo být podložené fakty, postavené na zákonu a nemělo by být ovlivněné politikou a dobou.”

Biden dodal, že se se svou budoucí viceprezidentkou také v mnohém rozchází a řekl, že to je podobné, jako to bylo mezi ním a Barackem Obamou. Neuvedl však, čeho se to týká.

Idiot, nazval Trump předního virologa USA Fauciho

Volby USA

Reklama

Výběr článků

Načítám