Hlavní obsah

Trump chystá milost svým dětem. Obává se, že se z nich stanou terče

Novinky, Michal Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Kromě právníka Rudyho Giulianiho zřejmě americký prezident Donald Trump předběžně omilostní také tři své děti, uvedl New York Times. Údajně se totiž obává, že po nástupu do úřadu by si z nich udělal terč příští šéf Bílého domu Joe Biden.

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump (vlevo) chystá udělení milosti pro své děti Ivanku, Donalda mladšího a Erica

Článek

Preemptivní milosti by se mělo dostat Donaldu Trumpovi mladšímu, Ericu Trumpovi a Ivance Trumpové, včetně jejího manžela Jareda Kushnera. Kushner i Trumpová pracovali v Bílém domě jako poradci prezidenta během jeho funkčního období.

Americká média spekulují, proti čemu chce Trump své děti a zetě (Kushner) chránit. Ani jeden z jeho potomků totiž není obviněn z žádného federálního zločinu, na které se udělení prezidentské milosti vztahuje – na vyšetřované na úrovni státu či konkrétní oblasti nikoli.

Giuliani jednal s Trumpem o své milosti

Amerika

Během svého působení v Bílém domě se Trumpovi potomci s federálními vyšetřovateli střetli několikrát. Zvláštní zástupce ministerstva spravedlnosti Robert Mueller vyšetřoval Trumpa mladšího ohledně jeho kontaktů s ruskými úředníky před prezidentskými volbami v roce 2016, obvinění ale nepadlo.

Pozornost médií si zajistil také Kushner, který v žádosti o udělení bezpečnostní prověrky neuvedl své zahraniční kontakty. V jeho případě se do situace vložil sám prezident, který mu udělil nejvyšší bezpečnostní prověrku top-secret (přísně tajné).

V USA vyšetřují údajný úplatek za prezidentskou milost

Amerika

NY Times už v úterý uvedl, že s prezidentem Trumpem o udělení milosti hovořil právník Rudy Giuliani, který si měl údajně plnit vlastní kapsy na Ukrajině. Dosud Trump omilostnil pouze svého exporadce Michaela Flynna, který se přiznal k tomu, že lhal Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI) ohledně ruského vměšování do prezidentských voleb v roce 2016.

Existují i spekulace, že by Trump mohl omilostnit sám sebe, protože mu po skončení mandátu hrozí několik vyšetřování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám